Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Uitgelegd: kranen met omstel of losse stopkranen

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  2 februari 2024

  Bewerkt op: 7 maart 2024 07:00

  In dit artikel probeer ik je wegwijs te maken door de verschillende mogelijkheden om je (inbouw) douchekranen en badkranen te bedienen. Je zult vast al meerdere termen gehoord hebben zoals: 2-weg, 3-weg stop/omstel, stopkranen e.d. In dit artikel help ik jou door deze termen heen en weet jij wat de verschillen zijn. En hopelijk weet jij daarna de gewenste keuze te maken.

  Aantal wateruitgangen (stopfuncties)

  Voor ik het ga hebben over de verschillen tussen een kraan met omstel(knop) en een kraan met stopkranen is het goed om eerst stil te staan bij het aantal wateruitgangen wat jij nodig hebt.

  In het geval van een douche. Wil je alleen douchen onder een regendouche? Dan heb je aan 1 stopfunctie genoeg. Wil je douchen onder een regendouche én een handdouche? Dan heb je 2 stopfuncties nodig enzovoort.

  Ook bij een bad kun je jezelf dezelfde vraag stellen. Wil je bijvoorbeeld douchen in bad via een regendouche, maar wil je ook een handdouche en je wilt het bad vullen via de overloop van het bad? Dan heb je alweer 3 stopfuncties nodig.

  Mijn ervaring is dat in 90% van de situaties, zowel bij het bad als bij de douche, 2 stopfuncties het meest gewenst en gebruikt is. In deze gevallen komt het neer op de volgende combinaties:

  • Douche: Regendouche met handdouche
  • Bad: Badkraan met uitloop (of badvulcombinatie) en handdouche
  Kraan met omstel

  Voorbeeld van een thermostaat met 2-weg omstel

  Kranen met omstel

  Een inbouwkraan met omstel, ook wel stop/omstel of omstelinrichting genoemd, bestaat vaak uit 2 knoppen:

  • Thermostaat: voor het bedienen van de temperatuur
  • Omstelknop: hiermee bedien je de de verschillende wateruitgangen

  Met de omstelknop bepaal je welke uitgang je aan/uit zet. Draai je bijvoorbeeld naar links dan gaat de handdouche aan, draai je naar rechts gaat de hoofddouche aan. Dit kan per inbouwkraan verschillen. De installateur moet namelijk wel weten welke functie bij welke draairichting aan gezet wordt. Goed om even extra met je installateur af te stemmen welke functie op welke draairichting moet.

  Bij omstellingen hebben we het meestal over een 2-weg of 3-weg omstel. 2-weg betekent dat je 2 uitgangen hebt. Met een 3-weg inbouwkraan kun je 3 verschillende wateruitgangen bedienen. Bij de meeste 3-weg systemen draai je de knop naar beneden om de 3e functie aan te sturen.

  Goed om te weten: Bij inbouwkranen met omstelknop kun je altijd maar één wateruitgang tegelijkertijd aan zetten.

  Qua uiterlijk zit een thermostaat met omstelknop in de meeste gevallen op één en dezelfde plaat (rozet). Hierdoor heb je maar één zichtdeel om je wateruitgangen te bedienen. Dit geeft een minimalistische uitstraling.

  Inbouwkranen met omstel kunnen zowel bij de douche als bij een bad gebruikt worden.

  Inbouwkraan met omstelknop

  Voorbeeld van een thermostaat met 2-weg omstel


  Stopkranen

  Bij een thermostaat met stopkranen werkt het net even anders. Deze inbouwkraan bestaat uit:

  • Thermostaatknop
  • X aantal losse stopkranen

  Elke stopkraan is verantwoordelijk voor zijn eigen wateruitgang.

  Het voordeel van stopkranen is dat je wél meerdere wateruitgangen tegelijk aan/uit kan zetten. Let hierbij wel op dat jouw warmwatervoorziening (CV / warmtepomp, etc) het aantal liters per minuut kan verwerken.

  Bij een inbouwkraan met stopkranen zitten de elementen niet visueel aan elkaar verbonden en hebben ze elk hun eigen rozet.

  Stem goed met je installateur af welke stopkraan je voor welke functie wilt gebruiken. Dit om achteraf teleurstellingen te voorkomen.

  Ook kan een inbouwkraan met stopkranen bij zowel een bad- als douche gebruikt worden.

  Inbouwkraan met losse stopkranen

  Voorbeeld van een thermostaat met 2 losse stopkranen

  Pushbuttons

  Tegenwoordig is er ook steeds meer aanbod in kranen met drukknoppen, in de volksmond veelal pepeushbuttons genoemd. Qua functionaliteit en werking komt dit overeen met het gebruik van stopkranen. Alleen heb je geen draaiende beweging meer. Enkel een aan/uit knop, net alsof je de TV aan/uit doet.

  Hierdoor wordt de inbouwkraan nog een stuk minimalistischer. En zeg eerlijk, dit is wel een gave manier om je kranen te bedienen toch ?!

  Het nadeel van pushbuttons is wel dat je niet je hoeveelheid water in kan stellen. Je kan hem als het ware niet "knijpen". Het is dus volledig aan of uit, er zit verder niks tussen. Behalve de pushbuttons van Brauer. Hierbij kun je wel het debiet instellen omdat deze een extra knop heeft.

  Inbouwkraan met drukknoppen

  Voorbeeld van een thermostaat met 2 pushbuttons

  Meer stopfuncties nodig of een afwijkende situatie?

  Met wat ik hierboven genoemd heb vangen we 95% van de situaties wel op. Ben je nu op zoek naar een afwijkende situatie die een andere oplossing nodig heeft? Ook daar zijn oplossingen voor. Er is geen "nee" te koop.

  Enkele voorbeelden hiervan kunnen zijn:

  • Grote doucheruimte met meerdere hoofddouches en handdouches die we willen aansturen met één thermostaat
  • Luxe hoofddouche met meerdere straalsoorten die veel water per minuut nodig hebben
  • Douchen met hoofddouche, handdouche en zijjets.

  Wij werken graag met de kranenmerken Hotbath, IVY en Brauer waarvan we weten dat er genoeg mogelijkheden zijn. Wanneer we in zo'n situatie iets voor je kunnen betekenen horen we dat natuurlijk graag. Het wordt dan namelijk wel wat technischer van aard.

  Conclusie: inbouwkraan met omstel versus stopkranen

  Oké, kies je nu voor een inbouwkraan met omstel of een inbouwkraan met losse stopkranen? Eigenlijk kan het beide en heb ik daar persoonlijk geen voorkeur in. Er is geen goed of fout. Het is maar net welke eigenschappen jij belangrijker vindt.

  Ga je voor de minimalistische oplossing door te kiezen voor 1 kraan (1 rozet) en hoef je niet persé meerdere uitgangen tegelijkertijd te bedienen? Dan is een kraan met omstel een goede keuze.

  Wil je wel meerdere wateruitgangen tegelijk aan kunnen zetten? Of heb je een situatie waarbij je meer dan 3 stopfuncties nodig hebt? Of misschien vind je het design met stopkranen gewoon mooier? Dan is de optie van een inbouwkraan met losse stopkranen ook een prima keuze.


  Productenvergelijker 0
  Openen