Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Voordelen van PVD afwerking voor jouw kranen

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  30 mei 2024

  Bewerkt op: 3 juni 2024 11:12

  Ben je bezig met de oriëntatie voor kranen voor een nieuwe badkamer? Dan is de kans heel groot dat je de term PVD al ergens tegen bent gekomen. Zeker wanneer je op zoek bent naar gekleurde kranen. Veel fabrikanten bieden tegenwoordig gekleurde kranen met PVD kleur afwerking aan. Maar wat is PVD? En zitten er nog verschillen tussen fabrikanten? Jazeker. In dit artikel leg ik het je allemaal uit.

  Voordelen van PVD afwerking voor jouw kranen

  De laatste jaren is er een veel betere technologie op de markt gekomen, waarmee metalen voorwerpen door middel van verdamping kunnen worden voorzien van een prachtige, metallic toplaag die niet oxideert en goed bestand is tegen de meeste schoonmaakmiddelen. Deze technologie heet PVD.

  Wat is een PVD afwerking?

  De afkorting PVD staat voor Physical Vapour Deposition. Een duurzame, permanente en slijtvaste kleurtechniek. In dit proces wordt eerst een dunne, sterke toplaag op het product aangebracht. Vervolgens wordt een vloeibaar metaal, (titanium) verdampt en in een vacuüm geplaatst. Deze damp vestigt zich op het product en creëert een prachtige harde coating. Dit proces wordt vervolgens meerdere keren herhaald. Hoe dikker deze laag, hoe resistenter tegen beschadiging.

  PVD wordt niet alleen toegepast op kranen, maar op allerlei metalen voorwerpen die intensief gebruikt worden en toch een mooie kleur moeten krijgen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan bestek, deurbeslag, telefoons en zelfs horloges.

  Het nogmaals handmatig schoonmaken van artikelen voordat ze de PVD machine in gaan

  Het nogmaals handmatig schoonmaken van artikelen voordat ze de PVD machine in gaan

  Voordelen van PVD afwerking

  • IJzersterke toplaag
  • Langdurig behoud van de originele kleur en afwerking
  • Krasbestendig
  • Bestand tegen de meeste milde schoonmaakmiddelen
  • Oxideert niet

  Nadelen van PVD afwerking

  PVD is een extra oppervlakte bescherming om de kwaliteit van de kraan naar een hoger niveau te tillen. Het heeft daarom geen nadelen ten opzichte van kranen die geen PVD zijn.

  Enige nadeel wat je van een PVD coating kan noemen is wellicht de prijs. De PVD coating is een extra behandeling waar machines, grondstoffen en personeel voor nodig zijn. En het duurt langer voordat een kraan klaar is. Het is dus wel logisch dat de prijs van een PVD kraan hoger is.

  Voorbeeld van een PVD machine en alles wat er bij komt kijken

  Voorbeeld van een PVD machine en alles wat er bij komt kijken.

  Verschil tussen de ene PVD en de andere PVD

  Je zou het misschien niet zeggen maar er kunnen tussen fabrikanten best veel verschillen zijn op gebied van PVD. Hoe kan de ene fabrikant nou een PVD kraan verkopen voor € 200 en de andere fabrikant voor € 400?

  Dit heeft te maken met hoeveel cycli een kraan in de PVD machine gaat. Met andere woorden, hoe lang zit een kraan in de PVD machine? Hoe langer een kraan in een PVD machine zit, hoe sterker en dikker de metalen toplaag wordt. Je kan er vanuit gaan dat hoe goedkoper het product hoe lager de kwaliteit.

  Zo zit Hotbath bijvoorbeeld wel hoger qua prijs met zijn PVD kranen, maar die zitten 3 cycli in de PVD machine, wat neer komt op circa 1 tot 1,5 uur. Afhankelijk van hoe groot de onderdelen zijn. Dit is hoe PVD hoort te zijn. Ze geven ook niet voor niets als enige in de markt 10 jaar garantie op de PVD finish. Ook weet ik van IVY kranen dat ze hetzelfde aantal cycli en duur in de PVD machine gaan. Dat is ook niet zo gek, want de grondleggers van het merk IVY komen van oorsprong bij Hotbath vandaan. Die weten wel hoe je zo'n proces goed moet aanvliegen.

  Leestip: Is Hotbath een goed merk?

  Rek waar kranen in hangen voordat ze in een PVD machine gaan

  Rek waar kranen in hangen voordat ze in een PVD machine gaan

  Hoe ziet het PVD productieproces er uit?

  Eerder heb ik al uitgelegd wat PVD is en dat de kleur in de vacuümkamer op het metaal getrokken wordt. Ik vind het nog wel even leuk om dit proces in beeld te laten zien. Bekijk daarvoor mijn blog over "hoe wordt een PVD kraan gemaakt?".

  Productenvergelijker 0
  Openen