Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5574 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, maandag in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, maandag in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Waar moet je op letten als je een wastafel- of fontein kraan koopt

  Waar moet je op letten als je een wastafel- of fontein kraan koopt


  Als je geen loodgieter bent en voor het eerst een kraan uitzoekt voor je badkamer of  toilet, dan ben je waarschijnlijk geneigd om er gewoon eentje uit te zoeken die je mooi vindt. Dat is logisch, maar je loopt op die manier ook het risico een miskoop te doen. Een prachtige kraan, die nét niet helemaal doet wat ie doen moet.

  Op onze website kun je filteren op eigenschappen van kranen. Vandaag bespreek ik de belangrijkste eigenschappen zodat je zeker weet dat je een kraan koopt die niet alleen prachtig is, maar ook perfect geschikt voor jouw situatie. 

  Diepte van de uitloop

  Het water dat uit de uitloop komt, moet op ongeveer 1cm afstand van de afvoer landen. Daarmee voorkom je dat het water te veel gaat spetteren, helemaal bij kleine fonteinbakken. Maak je gebruik van een waskom, dan moet het water zelfs recht naar beneden stromen, dus recht in de afvoer, om spetteren zoveel mogelijk te voorkomen.

  Kies je voor een opbouwkraan die op de fonteinbak of wastafel komt te staan, dan is het een kwestie van een wastafel en kraan uitzoeken die qua afmetingen goed bij elkaar passen.

  Kies je voor een inbouwkraan, dan zijn er twee variabelen waar je mee kunt spelen: de uitloopdiepte van de kraan en de plaatsing van je wastafel, fonteinbak of waskom. Heel veel speling heb je niet, want vaak wil je toch je wastafel centreren of uitlijnen met andere elementen. Denk en meet dit dus van te voren goed uit.

  Kies je voor een verhoogde kraan die naast de wastafel op het topblad van het bijbehorende meubel komt te staan, dan heb je relatief veel speling bij het plaatsen van de kraan. Zorg wel dat de uitloop diep genoeg is om de afvoer van de wastafel te kunnen bereiken zonder dat je de kraan strak tegen de wasbak moet plaatsen, want dat is niet mooi.

  Hoogte van de uitloop

  De hoogte van de uitloop wordt gemeten vanaf de de onderkant van de uitloop tot het grondvlak van de kraan. Deze eigenschap is vooral belangrijk bij opbouwkranen of verhoogde kranen, want een inbouwkraan kun je natuurlijk zo hoog of laag plaatsen als je zelf wilt.

  Koop je een kraan voor bij je wastafel? Bedenk dan hoe je die kraan verwacht te gaan gebruiken. Was je bijvoorbeeld vaak je gezicht door met je handen water naar je gezicht te brengen, dan is een hoge uitloop fijner. Kies je voor een relatief ondiepe wastafel, dan is een lagere uitloop handiger, want hoe verder het water valt hoe harder het spettert.

  Koop je een kraan voor bij een fonteinbak? Dan is een lage uitloop vaak het best. Fonteinbakken zijn vaak klein en relatief ondiep en je hoeft er alleen je handen maar te kunnen wassen. Hoe kleiner de afstand die het water aflegt, hoe kleiner de kans op spetteren. Niks vervelender dan bij ieder bezoek aan het toilet je vloer weer moeten drogen.

  blog-afbeelding-0
  blog-afbeelding-1
  blog-afbeelding-2

  Draaibare uitloop of niet?

  Fonteinkranen zijn eigenlijk nooit draaibaar. Zou je de uitloop van een fonteinkraan namelijk draaien, dan spetter je al snel over de rand van de fonteinbak heen. Wil je een wastafelkraan als fonteinkraan gebruiken, dan raad ik dus ook aan om er eentje te kiezen die geen draaibare uitloop heeft.

  Wil je de kraan bij je wastafel plaatsen, dan hangt het er weer vanaf hoe je hem verwacht te gaan gebruiken. Heb je een relatief grote wastafelbak met een platte bodem, dan is het fijn om de uitloop te kunnen bewegen zodat je alles ‘hoekjes’  kunt bereiken. Wil je een emmer onder je wastafelkraan kunnen vullen? Dan is het ook fijn als je de uitloop kunt draaien. Heb je een opzetkom? Kies dan voor een vaste uitloop.

  Aantal en soort grepen

  Bij een kraan met twee grepen bedien je warm en koud water apart van elkaar. Je hebt beide handen nodig om de gewenste temperatuur te krijgen. Praktisch is dat eigenlijk niet, dus kies voor een kraan met twee grepen als je dat het mooist vindt en zeker weet dat je in principe altijd twee handen vrij hebt om de kraan te bedienen. 

  Kies je voor een kraan met twee grepen, dan kun je kiezen uit draaigrepen of hendels. Het grote voordeel van hendels is dat je die niet met je handen hoeft vast te pakken - als je vieze handen hebt, dan kun je de hendel ook met je pols of je elleboog open drukken zodat je je kraan niet vies hoeft te maken.

  Kies je voor een kraan met één greep, dan bedien je die altijd met een hendel. Deze hendel druk je naar boven (of buiten, als de greep aan de zijkant zit) om het watervolume te regelen en naar links of rechts (omhoog of omlaag) om de temperatuur te kiezen.

  blog-afbeelding-3
  blog-afbeelding-4
  blog-afbeelding-5

  Met of zonder waste

  Met een waste kun je de afvoer van de wastafel afsluiten zodat het water in de wastafel blijft staan. Handig als je bijvoorbeeld een handwasje wilt kunnen doen in de wasbak. Er zijn verschillende soorten - lees onze blog over de waste voor meer informatie.

  Belangrijk om te weten, is dat de ketting-waste en de trek-waste aan de kraan zelf bevestigd zijn. Een klik-waste of klik-plug is een losse waste die je simpelweg in de afvoer duwt, dus als deze niet bij de kraan geleverd wordt, kun je altijd nog een losse wastafelplug bestellen.

  Kiezen maar

  Als je goed nadenkt over bovenstaande eigenschappen en daarop filtert, dan blijft er een selectie kranen over waar jij lekker de mooiste uit kunt kiezen. Zo weet je zeker dat de kraan die straks in jouw badkamer of toilet staat te pronken niet alleen qua looks maar ook qua functionaliteit perfect bij je past.

  Productenvergelijker 0
  Openen