Wanneer kies je voor een verkort toilet?
Het aanbod toiletpotten is enorm. Daarbij heb je ook nog de keuze tussen uit toiletten van verschillende dieptes. Er zijn "standaard" toiletten, maar ook verkorte toiletten verkrijgbaar die minder diep zijn. Ideaal voor kleinere toiletruimtes. Wanneer kies je nu voor een verkort toilet? Hoeveel beenruimte heb je nodig? In dit artikel leg ik je uit welke afstand ik adviseer en waar je op moet letten. Later in dit artikel laat ik dit ook nog zien aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden.
Verschil tussen verkort en "normaal" toilet
Voordat we beginnen is het goed om te bepalen wat een verkort (ook vaak compact genoemd) hangtoilet is. Hier is geen standaard begrip voor. Maar wij noemen alle toiletten met een diepte onder de 50cm een verkort toilet en alle toiletten met een diepte vanaf 50cm een standaard toilet. Dan zijn er ook nog verlengde hangtoiletten bedoeld voor medische doeleinden. Deze beginnen bij een diepte van 60cm. In het kort:
- Tot 49cm: verkort toilet
- 50 - 60cm: standaard toilet
- Vanaf 60cm: verlengd toilet
Verlengde toiletten worden vaak toegepast en gezien als mindervalide toilet. Deze zijn handiger voor rolstoelgebruikers.
Compacte toiletten en het zitcomfort
Een veelgestelde vraag die ik hoor is: "lever ik bij een compact toilet ook in op zitcomfort?" Dus met andere woorden, zit een compact toilet anders dan een normaal toilet? Het antwoord daarop is ja en nee. Er zijn fabrikanten die zowel een verkort als standaard model aanbieden. Maar het ene productieproces van de ene fabrikant is de andere niet. Er zijn fabrikanten waarbij de binnenmaten van het toilet afwijken, maar er zijn ook fabrikanten waarbij enkel het achterste deel van het toilet anders is.
Fabrikanten met verkort toiletten met vergelijkbaar zitcomfort
- Blue Label: Balder, Odin
- Clou: InBe
- Bewonen: Aloni
- Geberit: iCon New, Bastia, Smyle
- Duravit: D-Neo
Fabrikanten met verkort toiletten met afwijkend zitfcomfort
Er zijn ook fabrikanten of series binnen een fabrikant waarbij het zitcomfort wel afwijkt van een normaal toilet. Met andere woorden: het zitvlak is kleiner dan bij een normaal toilet.
- Clou: Hammock
- Globo: 4All en Forty3
- Blinq: Kuma
- Geberit: iCon oud model, Renova
- Duravit: Me by Starck
- Villeroy & Boch: alle series
- Wiesbaden: alle series
Hoeveelheid beenruimte nodig bij een toilet
Als je online gaat zoeken naar informatie over de hoeveelheid beenruimte die je nodig hebt bij een toilet, hoor je verschillende geluiden. Of juist brede ranges waar je nog niks mee kunt. Het gaat er eerlijk gezegd helemaal niet om hoeveel beenruimte je hebt, maar hoeveel bewegingsruimte je hebt om van een staande naar zittende positie te gaan of andersom (of staand plassen als voorbeeld). Hierbij zul je merken dat je hoofd meer ruimte nodig heeft dan je knieën in zithouding.
Voor een comfortabel toiletbezoek adviseer ik om de afstand tussen de voorkant van het toilet en de afgewerkte tegelwand minimaal op 50cm te houden. Dit hebben we zelf* getest met meerdere collega's van verschillende lengtes (170 cm, 179 cm, 183 cm en 197 cm).
*onderzoek is onze eigen ervaring en is niet wetenschappelijk bewezen.
Hierbij kwamen we er achter dat bij een afstand vanaf 50cm iedereen de bewegingsruimte als prettig ervaarde. Het opvallende uit ons onderzoek is dat het niet eens zo veel uitmaakt hoe lang je bent.
Natuurlijk is het zo dat als je onder de 50cm gaat zitten dat je alsnog wel het toilet kan gebruiken, het is geen harde grens.
Rekenvoorbeeld toiletruimte volgens bouwbesluit
Volgens het bouwbesluit van de Rijksoverheid uit 2012 (artikel 4.2 Toiletruimte) moet de vloeroppervlakte van een (kale) toiletruimte minimaal 120 x 90 cm zijn. Laten we met dit voorbeeld eens gaan rekenen hoe we uitkomen met de gewenste afstand van 50cm die ik eerder genoemd heb.
Inbouwreservoirs en voorzetwand
Een belangrijk aspect van de toiletruimte is het gebruik van een inbouwreservoir en de bijbehorende voorzetwand die er omheen gemaakt moet worden. Er zijn verschillende fabrikanten van inbouwreservoirs en meestal hebben ze ook een ondiep reservoir in het assortiment. Als voorbeeld gebruik ik voor nu even de inbouwreservoirs van Tece.
Het "standaard" model inbouwreservoir van Tece heeft een diepte van 16cm. Wanneer je de 19mm constructieplaat van Schluter Kerdi Board pakt* en je rekent nog 1cm voor tegels en nog 1cm voor de tegellijm, dan kan jouw afwerkte voorzetwand uitkomen op een minimale diepte van ±20cm.
*19mm is bouwkundig gezien de minimale plaatdikte die je moet gebruiken bij het maken van een toiletvoorzetwand.
Wanneer je gebruik gaat maken van de ondiepe variant Teceprofil inbouwreservoir dan kun je rekenen met een reservoirdiepte van 9cm. Met dezelfde voorzetwand en tegeldiktes zou je dan uit kunnen komen op een afgewerkte voorzetwand van ± 13cm.
Opmerking: een voorzetwand kun je natuurlijk naar eigen wens dieper maken als je dat wilt. Ook zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Dus wil je een voorzetwand op een andere manier maken dan met Kerdi Board, dan kan de maatvoering afwijken.
Berekening afgewerkte voorzetwand op 20cm
De totale diepte volgens het bouwbesluit is 120cm. Dan hebben we nog 100cm over voor een toilet en de ruimte. Als we de gewenste afstand van 50cm tussen toilet en wand willen kun je kiezen voor een hangtoilet met een diepte van maximaal 50cm.
Berekening afgewerkte voorzetwand op 13cm
Wanneer je in dezelfde toiletruimte een ondiep inbouwreservoir zal hanteren kun je een hangtoilet kiezen van max 57cm. Nu kun je uit alle gangbare modellen kiezen.
Tip: bereken zelf jouw gewenste diepte
Ik geef hierboven een voorzetje en een advies. Daar kun je natuurlijk naar wens afwijken. Daarom zou ik als tip willen geven om op je huidige toilet te gaan zitten en fabriceer een kunstmatige muur of paal en zet die op een X aantal cm diepte. Zo kun je zelf gaan uitrekenen of bijvoorbeeld een diepte van 47cm ook nog prima voor jou is.
Conclusie: wanneer een verkort toilet?
Wij adviseren een tussenruimte van 50cm tussen de voorkant van het toilet en de afgewerkte tegelmuur om iedereen, inclusief de langere mensen onder ons, een aangename toiletbezoek te laten hebben. Wanneer uit jouw berekening blijkt je minder tussenruimte overhoudt dan 50cm? Dan kun je kiezen voor een compact toilet.
Twijfel je toch over de diepte? Ga dan zoals hierboven genoemd zelf testen wat voor jou een haalbare diepte is.