Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Wat kost een badkamer verbouwen nu eigenlijk?

  Wat kost een badkamer verbouwen nu eigenlijk?

  Wat kost een badkamer verbouwing gemiddeld?

  Als je ooit hebt geprobeerd op internet te zoeken naar de gemiddelde kosten voor een badkamer verbouwing, dan werd je waarschijnlijk bedolven onder Google-resultaten die allemaal iets anders roepen. De kosten die links en rechts genoemd worden, lopen uiteen van € 3.000 tot wel € 25.000. Het hangt er dan vanaf of je een kleine of een grote badkamer hebt, wat voor materiaal je kiest en hoeveel je zelf kunt doen.

  budgetteren.jpg

  Natuurlijk snapt iedereen dat je een badkamer zo duur kunt maken als je zelf wilt. Maar als je overweegt je badkamer te renoveren, dan moet je dat waarschijnlijk betalen vanuit je spaarpot en/of een bouwdepot. Hoe weet je dan, voor je eraan begint, of een nieuwe badkamer haalbaar is

  In deze post kijk ik naar de prijs van een gemiddelde badkamerrenovatie voor een gezin met kinderen. De oude badkamer is toe aan een volledige verbouwing waarbij de volgende punten van belang zijn:

  1. De ruimte moet helemaal worden leeggehaald, tegels gestript, leidingen verlegd.
  2. We gaan uit van een gemiddelde badkamer van 9 m2 die verwarmd zal worden door vloerverwarming. 
  3. We kiezen voor meubels, sanitair en kranen die redelijk geprijsd zijn maar niet in de categorie 'budget' vallen: producten die hoogwaardig van kwaliteit zijn en de volledige verwachte levensduur van een badkamer (20 jaar) mee kunnen. 
  4. We doen niets zelf en het werk wordt uitgevoerd door ervaren vakmensen, op factuur.

  Arbeidskosten badkamer verbouwen

  Het uurloon voor de vakmensen die het werk in de badkamer zullen gaan uitvoeren, schommelt meestal zo rond de € 50 per uur, met uitschieters naar onder en boven. De vakmensen die je nodig zult hebben voor de verbouwing zijn onder andere:

  • een loodgieter
  • een tegelzetter
  • een aannemer
  • een stukadoor
  • een elektricien
  • een cv-installateur

  Als je je badkamer laat plaatsen door een gespecialiseerd installatiebedrijf, dan heeft men al deze vakmensen in dienst of bestaat er in ieder geval een samenwerkingsverband met alle benodigde vakmensen. Meestal worden alle werkzaamheden dan ook op één factuur in rekening gebracht. In de meeste gevallen is hierbij ook bouwmateriaal inbegrepen, tenzij je daar andere afspraken over hebt gemaakt.

  Kosten voor het slopen van je badkamer

  De eerste stap die gezet moet worden, is het slopen van je huidige badkamer. Als je dit laat uitvoeren door vakmensen, dan duurt het slopen van een badkamer ongeveer een halve tot een hele dag. Het zou niet langer moeten duren - na één volle werkdag is de badkamer volledig gesloopt, schoongeveegd en klaar voor de wederopbouw. 

  slopen.jpg

  Naast het uurloon van deze vakmensen krijg je ook nog te maken met voorrijkosten, materiaalkosten, het afdoppen van leidingen en natuurlijk het afvoeren van al dat sloopafval. Houd er rekening mee dat het slopen van je badkamer tussen de € 600 en € 800 euro zal kosten. 

  Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je badkamer zelf te slopen. Waarschijnlijk ben je daar langer mee bezig dan de vakmensen zouden zijn, maar het bespaart wel geld. Vergeet echter niet dat ook jij iets moet met al dat sloopafval. 

  De makkelijkste manier om daarvan af te komen, is het huren van een afvalcontainer. Die wordt door het containerbedrijf gebracht, op een toegankelijke plek gezet en na een afgesproken periode weer opgehaald. Let erop dat je een container bestelt die bedoeld is voor bouw- en sloopafval. 

  De kosten voor deze container zijn afhankelijk van het volume ervan. Je hebt al gauw 6 mnodig, wat doorgaans tussen de € 300 en € 400 kost. Als je geen eigen terrein hebt waar de container op kan staan, moet je in sommige gemeenten een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een container. Ook daar zijn kosten aan verbonden.

  Kosten vloerverwarming

  Voor de aanleg van vloerverwarming zullen de kosten voor onze gemiddeld badkamer uitkomen op zo’n € 800.

  Kosten waterleidingen en riolering

  Het leidingwerk is een van die posten die heel lastig te beramen is. Het werk moet in ieder geval worden uitgevoerd door een loodgieter, die gemiddeld zo’n € 60 per uur zal rekenen. Als je je wateraansluitingen van de ene kant van de badkamer naar de andere wilt verplaatsen, dan kan het zijn dat de loodgieter hiervoor in de kruipruimte moet zijn. Het is in dat geval wettelijk verplicht dat ze met zijn tweeën zijn, dus betaal je ook dubbel uurloon. 

  In ons voorbeeld zijn we uitgegaan van anderhalve dag werk voor twee man. Op basis van voorbeelden en ervaringen die we op internet vonden, lijkt dat ruim ingestoken. We rekenen dus € 750 voor leidingwerk. Voor die prijs liggen alle waterleidingen en de rioolaansluiting op de juiste plek en zitten ze netjes weggewerkt in de vloer en/of muur.

  Kosten elektra

  Misschien heb je geluk en hoeft er qua elektriciteit niets te gebeuren. Als je een betrekkelijk nieuw huis hebt, is de kans groot dat je al voldoende stopcontacten en lichtpunten in de badkamer hebt en dat ze aan de nieuwste regelgeving voldoen. Maar in veel gevallen zal een elektricien toch een halve tot een hele dag nodig hebben om de elektriciteit in je badkamer up-to-date te krijgen. Reken dus op € 500

  Kosten verlaagd plafond

  Als je huidige badkamer geen verlaagd plafond heeft, dan overweeg je misschien om dat wel te laten plaatsen. Een verlaagd plafond geeft twee voordelen: je kunt er isolatiemateriaal in verwerken en je kunt er inbouwspots in wegwerken. Het zetten van een verlaagd plafond kost een vakman ongeveer een uur per m2, dus met onze badkamer zou hij of zij ruim een dag bezig zijn. Reken inclusief materiaal maar exclusief armaturen en peertjes op zo’n € 500.

  Als je van plan bent om isolatiemateriaal toe te passen, kijk dan even op deze site van de Rijksoverheid om te checken of je niet toevallig in aanmerking komt voor subsidie. 

  Kosten tegelen en stuccen

  Voor het zetten van wandtegels gaan we uit van een gemiddelde prijs van € 70 per m2. Onze gemiddelde badkamer van 9m2 meet voor het gemak 3 bij 3 meter. Hij is 2,40 meter hoog. Dat betekent dat we te maken hebben met een totaal muuroppervlak van een kleine 29 m2. Als je de muur tot 1,50 hoog wilt laten betegelen, moet je dus zeker rekening houden met € 1200 aan kosten. Wil je de tegels tot aan het plafond laten doorlopen, dan kost het zeker € 2000.

  4808.jpg

  Vloertegels zetten kost gemiddeld € 42,50 per m2. De kosten voor onze badkamer komen hiermee op een kleine € 400.

  Voor het sausklaar stuccen van het plafond rekenen we een gemiddelde prijs van € 25 per m2. Het plafond kost voor onze badkamer dus € 225


  Het stuccen van wanden is iets goedkoper, gemiddeld zo’n € 20 per m2.  Als je ervoor hebt gekozen om de wandtegels niet te laten doorlopen tot het plafond, maar bijvoorbeeld tot een hoogte van 1,50 meter, dan moet de rest van de wanden netjes worden gestuct. In onze badkamer is dat ruim 8 m2 en dat kost dus nog eens € 160.


  Kosten plaatsen en afkitten sanitair

  Heb je twee vakmensen rondlopen, dan zou dit niet langer dan een volle werkdag in beslag moeten nemen. Reken dus op nog eens € 1000.

  Materiaalkosten badkamer verbouwen

  Dan komen we aan bij het materiaal. Daarin kun je het uiteraard zo gek maken als je zelf wilt. Een veelgehoorde vuistregel is dat de arbeidskosten voor een badkamerrenovatie ongeveer gelijk zijn aan de materiaalkosten. Er zaten hier en daar al wat materiaalkosten bij de bovengenoemde posten, dus laten we uitgaan van ongeveer € 5000 aan materiaal. Eens kijken of dat klopt.

  Kosten vloer en wand tegels

  De prijzen voor vloertegels lopen uiteen van € 13 tot wel € 160 per m2. Dat is een enorm verschil, maar daar zitten ook bijvoorbeeld marmeren tegels bij. Splitsen we het uit, dan kosten keramische tegels zo tussen de 13 en 80 euro per m2 en betaal je voor natuursteen tussen de € 25 en € 160. Laten we zeggen dat we voor onze gemiddelde badkamer kiezen voor een keramiektegel van een mooie kwaliteit. De tegels die we kiezen, met een stoere betonlook, kosten € 50 per m2. We moeten rekening houden met 10% snijverlies en willen een paar tegels achter de hand houden voor het geval er ooit eentje stuk gaat. We kopen dus 11 m2 aan tegels: € 550

  Ook voor de muur kiezen we voor keramische tegels. De prijzen voor keramische wandtegels lopen uiteen van € 8 tot € 40 per m2. Voor natuursteen moet je rekening houden met prijzen tussen de € 25 en € 70 per m2. We tegelen tot 1,50 hoogte, houden weer rekening met 10% snijverlies en houden een paar tegels achter. We kopen dus 20 m2 aan tegels. We kiezen tijdloze, witte tegels uit die niet al te duur zijn: € 22 per m2. Kosten: € 440.

  toilet.jpg

  Kosten toilet

  We kiezen voor een mooi hangtoilet. Zelf vinden we dat ons assortiment een mooi aanbod van kwalitatief goede toiletten weerspiegelt, van zeer betaalbaar tot zeer exclusief. De prijzen lopen bij ons uiteen van zo’n € 175 tot € 1055, dus we pakken een rimless, hoogwaardig Villeroy & Boch toilet van € 420 euro. 

  Als inbouwreservoir kiezen we voor een populair model van Geberit dat € 185 kost. 

  We doen het ook niet al te gek met de bedieningsplaat: een mooi, zwart model van Geberit met twee knoppen kost € 70. 

  Totale kosten voor het toilet: € 675.


  Kosten bad

  We kiezen voor een standaard ligbad van Wiesbaden. Inbouwbaden zijn zowel in de aanschaf als montage voordeliger dan vrijstaande baden en onze badkamer heeft toch niet genoeg ruimte om een vrijstaand bad echt tot zijn recht te doen komen. We zien af van een A-merk en kiezen voor een huismerk omdat dit kwalitatief niet onderdoet voor de bekende merken. Kosten: € 280.  De bijbehorende badkraan wordt een prachtige, matzwarte inbouwbadkraan van Wiesbaden van € 900. Het oog wil ook wat! Ons bad kost hiermee totaal € 1180.

  Kosten inloopdouche

  In onze gemiddelde badkamer plaatsen we een mooie, brede douchewand voor een ruime inloopdouche. Bij ons lopen de prijzen uiteen van € 300 tot € 1300. We gaan in dit voorbeeld voor een voordelig model van € 450. Verder kiezen we voor een complete doucheset van Wiesbaden met opbouwkraan en thermostaatfunctie voor € 450. Geen designkranen, want hoe mooi ze ook zijn, die drijven de prijs van een badkamer flink omhoog. Een zwarte douchegoot met sleufrooster van 100 cm lang maakt de inloop douche compleet. De prijs van douchegoten kan oplopen tot wel € 700, maar wij kiezen voor eenvoudig model van € 200. Daarmee komen de materiaalkosten voor de inloopdouche op € 1100.

  Kosten badmeubel

  De prijzen van badmeubels lopen enorm uiteen. Bij Ikea heb je letterlijk al een wastafelkast voor € 15. Het is dus heel lastig om iets te zeggen over de gemiddelde prijs van een badkamer meubel, maar laten we in ieder geval uitgaan van een middenklasse badmeubel dat geschikt is voor een ‘normaal’ gezin. Daarom kiezen we voor een extra breed, antraciet badmeubel van 120 cm met een keramische wasbak en een bijpassende spiegelkast. Sifons en wastafelplugs zitten er dan ook bij. Dit kost € 1000. 

  Er komen natuurlijk nog wastafelkranen bovenop. Binnen ons assortiment lopen de prijzen voor gewone opbouw wastafelkranen uiteen van € 60 tot € 675. We kiezen voor een matzwarte versie van Brauer die mooi past bij de andere kranen die we hebben gekocht. We hebben er twee nodig. Kosten: € 340. De totale kosten voor je badmeubel komen daarmee op € 1340.

  Totale kosten verbouwing

  De totale arbeidskosten voor onze nieuwe badkamer komen uit op ruim €6000. De totale kosten voor het materiaal dat we zelf uitkiezen, komen op een kleine € 5300. Dat betekent dat de bedragen die we kwijt zijn aan materiaal en arbeid inderdaad ongeveer gelijk zijn. De prijs voor onze badkamer komt daarmee uit op zo'n: 

  € 11.300

  Hier nog even een overzicht van de gemiddelde arbeidskosten voor het verbouwen van je badkamer:


  WerkzaamhedenGemiddelde kosten
  Slopen€ 600-800
  Vloerverwarming€ 700-900
  Leidingen en riolering€ 700-800
  Elektra€ 400-600
  Verlaagd plafond€ 400-600
  Tegelen/stuccen€ 1200-2000
  Plaatsen/afkitten sanitair€ 900-1100
  MateriaalGemiddelde kosten
  Vloer- en wandtegels€ 900-1000
  Toilet€ 600-800
  Bad + kraan€ 1000-1400
  Inloopdouche + kraan€ 1000-1200
  Badmeubel + kranen€ 1200-1500


  Als je het werk laat uitvoeren door een badkamer installateur, dan krijg je meestal een offerte met daarin een totaalbedrag voor alle uit de voeren werkzaamheden. Levert de installateur ook het materiaal, dan zit dat er ook bij in. Lever je zelf het materiaal, dan gaat het alleen om arbeidskosten en bouwmateriaal als kit, voegmiddel, koper, enzovoorts. Zorg dat je hier duidelijke afspraken over maakt!

  Aan de hand van de posten die ik hierboven heb omschreven, kun je zelf nagaan of de offerteprijs redelijk lijkt. Valt hij hoger uit, vraag dan waar dat door komt.

  Kosten badkamer verbouwen per m2

  Als jouw badkamer veel groter of kleiner is dan het voorbeeld waarmee we in deze berekening hebben gewerkt, dan is het wellicht handig om een gemiddelde prijs per m2 te hanteren. Op internet vonden wij prijzen tussen de 750 en 900 euro per m2 voor een gemiddelde badkamer. Dat vinden wij niet reëel. Wellicht zijn dit oudere artikelen, gebaseerd op oudere prijsniveaus, maar anno 2022 zeggen wij: houd rekening met 1000 euro per m2

  Bijkomende kosten

  Je kunt nooit alles budgetteren. Gaandeweg de verbouwing zullen er bijna altijd problemen opduiken die moeten worden opgelost. Een leiding die niet loopt waar hij zou moeten lopen, een oud deurkozijn dat rot blijkt te zijn en moet worden vervangen, onderhoud aan je ventilatiesysteem - noem maar op. Dat zijn zaken die je gewoon niet kunt voorspellen. Daarom adviseert het Nibud om 5% van het budget te reserveren voor onvoorziene kosten.

  Je zult waarschijnlijk ook nog geld willen uitgeven aan het aankleden van je badkamer. Nieuwe handdoeken, een toiletrolhouder, een kleedje, een krukje. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit uit te smeren over een langere periode waarin je af en toe iets nieuws koopt, want de totale kosten voor dit soort accessoires kunnen ook nog flink oplopen.

  Daarnaast krijg je mogelijk te maken met een aantal kosten die gerelateerd zijn aan je badkamer renovatie. Daarbij kun je denken aan:

  • Voorrijkosten van verschillende vakmensen. Probeer dus altijd te kiezen voor vaklui die in jouw regio wonen, want dat scheelt aanmerkelijk.
  • Misschien wil je een nooddouche laten plaatsen, want een grondige badkamer renovatie duurt toch al snel 2-3 weken.
  • Mogelijk worden er bezorgkosten gerekend voor de levering van grote en/of zware artikelen, zoals een badkuip of tegels.
  • Het bijplaatsen van een groep in je meterkast als je bijvoorbeeld een Sunshower of een whirlpool wilt plaatsen.
  • Als je een regendouche of zelfs twee douches plaatst, kan het zijn dat je een CV-ketel met een hogere CW-klasse nodig hebt.
  • Versteviging van de vloerconstructie als deze niet berekend is op het gewicht van een bad vol water.
  • Het ophogen van de betonvloer als hierin niet genoeg ruimte is voor het wegwerken van de sifon van je douchegoot.

  Tips om te besparen op de verbouwing van je badkamer

  • Kijk of het mogelijk is om in ieder geval je toilet op dezelfde plek te houden. Gewone waterleidingen voor bad en douche zijn relatief makkelijk te verplaatsen, maar de grote rioolaansluiting voor het toilet is veel ingrijpender en dus duurder.
  • Inbouwkranen zijn aanmerkelijk duurder dan opbouwkranen, vooral omdat het arbeidsintensiever is om ze netjes te installeren.
  • Het is niet altijd goedkoper om zelf sanitair en tegels te kopen, dus vraag hiervoor een prijs aan bij de installateur en kijk dan of het scheelt als je zelf op zoek gaat.
  • Als je zelf tegels koopt, kijk dan ook eens naar restpartijen. Soms vind je de mooiste tegels voor een fractie van de prijs bij outlets of veilingsites.
  • Kies voor huismerken! Die van ons, zoals Bewonen en Wiesbaden, doen qua kwaliteit niet onder voor A-merken.
  • Zet niet meteen je handtekening onder de eerste offerte. Vraag een flink aantal offertes aan en kijk ook of er af te dingen valt op de prijs. Vaak kan dat!
  • Soms kun je spullen hergebruiken die je al had. Misschien is je douchebak nog prima in orde en hoef je die niet te vervangen of kun je onderdelen uit je vorige badkamer renoveren. Zo'n renovatie is meer werk, maar kan besparen in de kosten.

  Productenvergelijker 0
  Openen