Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, maandag in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, maandag in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Waterontharders en het belang van resthardheid

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  13 februari 2024

  Bewerkt op: 14 maart 2024 08:15

  Een waterontharder is inmiddels helemaal ingeburgerd in onze samenleving en het is oprecht ook echt een mooi product om het kalkprobleem te verhelpen. Maar in dit artikel zal ik verder niet uitwijken over de voordelen van een waterontharder, maar gaan we het hebben over de resthardheid en de wel/niet instelbaarheid hiervan. In mijn ogen echt een belangrijk onderwerp waar niet altijd (o.a. door installateurs) bij wordt stilgestaan.

  Er zijn in Nederland ontzettend veel aanbieders van waterontharders en er gaan een hoop indianenverhalen de ronde. Ik vind het belangrijk om het kaf van het koren te scheiden. Met dit artikel probeer ik je een handje op weg te helpen.

  Wat is resthardheid?

  Om te beginnen is het goed om te weten wat resthardheid inhoudt. De hardheid van water wordt aangeduid in dH (Duitse graden / Duitse hardheid). Hoe hoger het getal hoe harder het water. Hoe harder het water hoe meer kalk. Dit getal zit tussen de 0 en 30, waarbij 0 volledig onthard water is en 30 extreem hard water is.

  Bij volledig onthard water (0 dH) worden alle mineralen zoals calcium en magnesium uit het water gehaald. Dit klinkt ideaal, maar dat is het zeker niet in de meeste gevallen. Bij de goede fabrikanten van waterontharders kun je een resthardheid instellen. Dit houdt in dat je een klein beetje mineralen in het water laat zitten. De waterontharders waarmee wij werken (Boshuis en Blue Label) hebben een standaard resthardheid van 3 dH.

  Ik hoor je denken: "Maar dan heb ik toch alsnog kalk?" Ja, het klopt dat er nog een heel klein beetje kalk in het water blijft zitten. Maar tot 4 dH heb je geen kalkaanslag.

  Drinkwaterbedrijven hanteren in Nederland 5 verschillende schalen.

  • 0-4 dH - zeer zacht
  • 4-8 dH - zacht
  • 8-12 dH - gemiddeld
  • 12-18 dH - vrij hard
  • 18-30 dH - heel hard

  Waarom je altijd een beetje resthardheid moet houden

  Wij adviseren altijd om je waterontharder nooit op 0 dH te zetten. In Nederland, legt procestechnoloog Willem van Pol uit dat zacht water een te lage zuurgraad kan hebben.

  “Bij een lage zuurgraad kunnen bepaalde metalen loskomen van leidingen en in het water belanden. Kalk in het water zorgt juist voor een soort beschermlaagje aan de binnenkant van de leidingen.”, aldus Van Pol.

  Bron: https://www.drinkwaterplatform.nl/5-vragen-hard-water/

  Zet volgens onderstaande redenen nooit je waterontharder op 0 dH:

  Beter voor je sanitair en warmwaterinstallaties

  De meeste kranenfabrikanten adviseren om je waterontharder niet onder de 4 dH in te stellen. Waterontharders die op 0 dH worden ingesteld kunnen onherstelbare schade aan metaaloppervlaktes die direct met indrogend douche- of badwater in aanraking komen veroorzaken. Deze schades zijn duidelijk herkenbaar aan een zogenaamd sinaasappeleffect op glansfinishes of onuitpoetsbare vlekken op geborstelde finishes. Op deze wijze aangetaste kranen en accessoires vallen buiten iedere vorm van garantie.

  Schade aan de hoofddouche

  Klacht van een klant dat de lak van de hoofddouche was gesprongen.

  Dit geldt ook voor CV ketels en warmtepompinstallaties. Lees goed de voorwaarden van deze fabrikanten op gebied van waterontharding en stem je waterontharder hier op af. Loop niet het risico dat je installatie wordt uitgesloten van garantie.

  Oude metalen leidingen kunnen "ineens" lekken

  In een geval van ‘kip en ei’ kan het verwijderen van alle kalk juist zorgen voor lekkage in de leidingen. Dit betreft leidingen die reeds scheurtjes hebben, die opgevuld zijn door kalkaanslag. Wanneer de kalk bij volledig zuiver water oplost, kan er water door deze scheurtjes komen. Met een zekere water resthardheid zal de reeds aanwezige kalk op zijn plaats blijven waardoor de leidingen niet gaan lekken. De lekkage is daarmee niet te wijten aan de waterontharder, maar juist een gevolg van té zuiver water.

  Water voelt en proeft anders

  Wanneer water volledig onthard is, zal het ook anders aanvoelen. Het ontharde water voelt glad en vet aan. De meerderheid ervaart dit niet persé als prettig. Door gebruik te maken van de resthardheid kan het gevoel naar wens worden afgesteld.


  Lekker water

  Kies voor een instelbare waterontharder

  Er zijn echt veel fabrikanten van waterontharders. Veel goede, maar er zitten ook minder goede bij. Mijn advies is vooral:

  Zorg er voor dat je een waterontharder kiest waarbij je de resthardheid kunt instellen.

  Dan kun je het namelijk altijd naar eigen wens instellen. Bij de keuze van een waterontharder vind ik het ook belangrijk dat je een partij kiest die kennis van zaken hebben. Wij hebben zelf goede ervaringen met de fabrikanten:

  • Boshuis (bestaat sinds 2003)
  • Blue Label (merk van Fegon waterhandeling, bestaat sinds 1984)

  Bij beide partijen, welke respectievelijk +20 en +40 jaar bestaan, kun je ook voor een onderhoudscontract kiezen, waar je bijvoorbeeld voor een klein bedrag om het jaar naar je waterontharder laat kijken. Bij Boshuis kun je ook nog kiezen uit de montageservice. Hierbij zal de erkende monteur van Boshuis de resthardheid voor jou goed instellen.

  Conclusie: ons advies

  Heb je last van kalkaanslag? Dan kan een waterontharder een hele mooie toevoeging zijn. Woon je in een gebied waar standaard al zacht water is, dan heeft het niet echt toegevoegde waarde.

  Betreft de resthardheid zou ik altijd willen adviseren:

  Kies voor een fabrikant waterontharder die weten waar ze het over hebben en waarbij je de resthardheid kunt instellen en zet de resthardheid nooit op 0.

  Welke resthardheid dan wel? De waterontharders van Boshuis en Blue Label zetten hem standaard op 3 dH. Je kan altijd met de fabrikant van de waterontharder overleggen om de hardheid af te stemmen op de eisen van de fabrikanten van de randapparatuur zoals sanitair, kranen, CV installaties etc.

  Het is ook verstandig om het jaarlijks onderhoud aan te houden zodat elk jaar de inkomende waterhardheid en resthardheid op elkaar afgestemd worden.

  Productenvergelijker 0
  Openen