Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5574 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, maandag in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, maandag in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Welke radiator is geschikt voor stadsverwarming?

  Welke radiator is geschikt voor stadsverwarming?

  Het is zeker niet nieuw, maar het is wel steeds meer in opkomst: stadverwarming. Deze milieuvriendelijke manier van verwarmen komt steeds meer in trek in Nederland. Hoe werkt stadsverwarming nou eigenlijk, is het echt zo milieuvriendelijk en welke radiator is geschikt voor stadsverwarming?

  Wat is stadsverwarming precies?

  Stadverwarming is een schone, milieuvriendelijke manier van verwarming waarbij geen gebruik wordt gemaakt van gas. Het is in theorie eigenlijk heel simpel. Grote centrales en fabrieken verbruiken veel warmte voor hun activiteiten, zoals bijvoorbeeld het opwekken van stroom of verbranding van afval. De warmte die hier van overblijft noemen we ook wel restwarmte. Deze restwarmte wordt gebruikt voor de stadverwarming om woningen mee te verwarmen. Deze verwarming zorgt tevens voor warm tapwater, dus warm water uit de kraan. CV-ketels, boilers of geisers zijn dus niet meer nodig in huis. Huizen met stadsverwarming hebben ook geen gasaansluiting. Doordat de warmte eigenlijk wordt gerecycled, heeft een huis met stadsverwarming gemiddeld 50% minder CO2 uitstoot in vergelijking met een woning die een eigen cv-ketel heeft.

  Hoe werkt stadverwarming?

  Water wordt door de restwarmte van de industrie opgewarmd. Dit opgewarmde water gaat vervolgens door een ondergronds leidingnetwerk van het industrieterrein naar het zogenaamde overdrachtstation. Zo’n overdrachtstation staat in de woonwijk zelf. Vanuit dit overdrachtstation gaat er een leidingnet de woonwijken in. Het warme water gaat vanuit het overdrachtstation naar de warmte-installatie (ook wel warmte-afleverset) die in de meterkast zit. Deze verdeeld op zijn beurt weer het warme water over de waterleidingen en radiatoren van het huis. Een warmtewisselaar verwarmt koud (drink)water. Dit zorgt er ook voor dat de waterstromen niet worden gemengd (en je dus schoon water uit de kraan krijgt). Wanneer de woning is verwarmd, stroomt het afgekoelde water terug naar de overdrachtstations. Hier wordt het weer teruggegeven aan de industrie, die het op hun beurt weer opwarmen. Zo begint de hele cyclus weer opnieuw.

  De werking van stadverwarming

  De werking van stadsverwarming

  Overstappen bij stadsverwarming

  Een nadeel van stadsverwarming is dat je niet kunt overstappen naar een andere warmteleverancier. Dit komt omdat je aan één warmtenet vastzit. De warmtenetten zijn niet ondering met elkaar verbonden (zoals bij elektriciteit en gas), dus je kunt niet op een ander warmtenet aansluiten. Er is een warmtewet in het leven geroepen om je te beschermen tegen hoge tarieven die leveranciers voorheen gemakkelijk konden stellen omdat zij een monopoliepositie hebben. De Warmtewet geldt alleen voor aansluitingen van maximaal 100 Kilowatt. Huishoudens hebben vaak een aansluiting van 35 Kilowatt. Je kunt overigens wel stroom vergelijken en overstappen naar een andere leverancier voor elektriciteit.

  Welke radiator is geschikt voor stadsverwarming?

  Wij bieden een radiator aan die geschikt is voor stadsverwarming. De Thermrad Compact 4 Plus paneelradiator is de meest verkochte paneelradiator in Nederland en wordt geleverd met geribbelde voorplaat, bovenrooster, sierlijsten, aangelaste strippen en ophangbeugels.

  Er zijn een aantal punten waar je op moet letten wanneer je een radiator wilt aanschaffen die geschikt moet zijn voor stadsverwarming. Het belangrijkste is dat jouw nutsbedrijf specifieke eisen stelt aan onder andere de koppelingen/appendages. Overleg eerst met het nutsbedrijf wat de eisen hiervoor zijn alvorens je iets besteld.

  – Gebruik geen onderdelen van aluminium zoals de verdeler, leidingen, radiatoren en kranen. Deze zijn per definitie niet geschikt voor stadsverwarming vanwege de pH-waarde (zuurtegraad).

  – Houd rekening met de KVS-waarde. De KVS-waarde is het aantal m3 water per uur (van 5°C tot 30°C) dat door een volledig geopende regelafsluiter stroomt, als over deze regelafsluiter een drukverschil van 1 bar staat. Met een kleine KVS-waarde en een hoog drukverschil verkrijg je een nauwkeurige regeling van het radiatorvermogen. Voor een klusser is het niet te doen om een ideale keuze te maken. Daar komt veel formules en rekenwerk bij kijken. In principe geldt: hoe kleiner de KVS-waarde, hoe beter de regelnauwkeurigheid. Maar er moet wel voldoende druk zijn om de radiator te voorzien van voldoende water! Dit kun je het beste overleggen met het nutsbedrijf en de installateur.

  – Houd rekening met de Delta T. De Delta T van een radiator is in feite de verandering van de temperatuur. Je hebt de aanvoer van het warme water naar de radiator toe, wat je begintemperatuur is, bijvoorbeeld 90°C. De uitvoertemperatur of de eindtemperatuur is bijvoorbeeld 70°C. De Delta T wordt dan als volgt berekend: begintemperatuur – eindtemperatuur = Delta T (verandering/verschil van temperatuur). In het geval van het voorbeeld is de Delta T 90°C – 70°C = 20°C. De Delta T heeft invloed op wat voor soort koppelingen er moet worden aangeschafd. Overleg dit met het nutsbedrijf.

  Als je niet aan de bovenstaande punten voldoet, kan de leverancier van stadswarmte weigeren jou aan te sluiten op stadsverwarming. Wij raden je aan om bij het nutsbedrijf naar de specifieke eisen te informeren.

  Productenvergelijker 0
  Openen