Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Zelf je radiator opknappen; roest verwijderen en verven

  Zelf je radiator opknappen; roest verwijderen en verven

  Roest op de radiator; dat is niet mooi. Zeker niet als je een designradiator in huis hebt hangen. Of je nou roestplekken weg wil werken of de radiator in een nieuw jasje wil steken, schilderen lijkt een behoorlijke klus. Dat hoeft niet zo te zijn, met een beetje handigheid is het opknappen van een radiator echt niet moeilijk.

  Benodigdheden

  • Schuurpapier (en indien gewenst een metaalborstel)
  • Ontvettingsmiddel (of water met een scheutje ammoniak)
  • Anti-roest primer
  • Grondverf
  • Radiatorlak
  • Een kwastje of roller, tenzij je een spuitbus gebruikt
  • Materiaal om de badkamer af te schermen. Bijvoorbeeld oude kranten, karton of afdekfoli
  • Optioneel: voor eigen bescherming een mondkapje en handschoenen
  • Optioneel: plamuur (geschikt voor metalen)
  • Optioneel: wasbenzine

  Roest & schuren van de radiator

  Als er roestplekken op de radiator zitten blijven deze ook zichtbaar met een laagje verf erop. Dat is een smet in een anders mooie badkamer. Bovendien roest het onder het verf gewoon door wanneer je het niet behandeld. Het is daarom belangrijk om deze voor het schilderen goed weg te werken. Dat doe je als volgt;

  1. Zorg er voor dat de radiator zelf uit staat en afgekoeld is. Anders kan deze namelijk gaan geuren. Hetzelfde geldt voor het verwijderen van roest op leidingen.
  2. Leg alvast kranten of oud papier onder de radiator. Of plak deze af met afdekfolie. Doe hetzelfde voor de wand, leidingen en thermostaatkranen. Dit is sowieso nodig voor het verven, maar als je dit nu al doet, hoef je niet tussendoor stof te zuigen.
  3. Verwijder de roestplekken met een metaalborstel of licht schuurpapier.
  4. Maak de radiator schoon en ontvet deze. Hier kun je ontvettingsmiddelen voor gebruiken, maar dit is ook goed te doen met water en een scheutje ammoniak.
  5. Zodra de radiator droog is, behandel de plekken waar je de roest aantrof met een anti-roest primer. Zo voorkomt je dat deze terugkeert. Houd er rekening mee dat als de radiator in een lichte kleur geverfd moet worden, deze primer de radiator zelf niet te donker kleurt.
  6. Kleine kuiltjes kunt je eventueel opvullen met (voor metaal geschikte) plamuur.
  7. Schuur de radiator nog eenmaal af. Zorg ervoor dat de radiator een zo egaal mogelijk oppervlak heeft.
  8. Ten slotte maakt je de radiator wederom schoon. Het schoonmaken kan met een water, maar wasbenzine werkt grondiger. Zorg dat deze vet en stofvrij is voordat je met verven begint.

  Verven van de radiator

  Nu de radiator egaal, roestvrij, beschermd en schoon is, kan deze geverfd worden.

  Verven kan met de kwast of met de spuitbus, maar normale verf verkleurd namelijk snel. Terpentine, die in veel verf verwerkt is, vergeelt als je deze verhit. Zorg er daarom voor dat je zowel grondverf als speciale radiatorlak in huis hebt.

  1. Als je dit nog niet gedaan hebt, scherm de vloer en wand af voor je aan de slag gaat, zodat hier geen verfvlekken op komen. Zorg er ook voor dat de radiator (nog steeds) uit staat.
  2. Lees goed de gebruiksaanwijzing van de verf. Spuitbussen moeten bijvoorbeeld van enige afstand gebruikt worden. Mogelijk moet je voor gebruik de verf in een blik goed roeren. Et cetera.
  3. Breng de grondverf aan. Voor een mooi resultaat, brengt je eerst de verf in lange verticale banen aan. Verdeel de verf vervolgens horizontaal aan. Verf ten slotte nog eenmaal in verticale banen voor een zo glad mogelijk resultaat. Mocht je ergens niet goed bij komen met een roller of spuitbus, gebruik dan een kwastje om deze plekken te bedekken.
  4. Laat de grondverf goed drogen. Wacht minstens 5 uur voor het aflakken. Dit kan verschillen, dus lees de gebruiksaanwijzing grondig door.
  5. Herhaal hetzelfde proces van stap 3 en 4 tweemaal met de radiatorlak. Voor een mooi resultaat brengt je meerdere lagen lak aan.

  Na het verven van de radiator

  De radiator ziet er weer als nieuw uit, maar het werk is nog niet afgelopen. Het is verstandig om met de volgende punten rekening te houden.

  • Ruim gelijk na het lakken alle spullen op en sluit alle blikken goed af. Dit gaat een stuk makkelijker als de lak nog niet gehard is. Als je een wand of leiding afgeplakt hebt, verwijder deze dan ook (kranten of karton op de vloer mag nog even blijven liggen).
  • Zorg ervoor dat de verf en lak goed gedroogd zijn voordat je de radiator weer aan zet, of als deze bijvoorbeeld in de badkamer hangt, voordat je gaat douchen.
  • Lucht de ruimte waarin de radiator hangt goed voor de komende paar dagen. Hitte en een te hoge luchtvochtigheid kunnen een sterke verflucht teweeg brengen. Een kamertemperatuur is ideaal.
  • Ruim vanzelfsprekend al het verfmateriaal en afval op.

  Nu kun je de komende tijd weer genieten van een mooie en verzorgde radiator. Dat staat toch een stuk mooier in huis.

  Een radiator kun je verven in de mooiste kleuren!

  radiator verven

  Productenvergelijker 0
  Openen