Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Morgenochtend vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Fijne avond.

Voor besteld, morgen in huis* 5574 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  5 manieren om je bad te vullen met water

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  22 februari 2024

  Bewerkt op: 24 juni 2024 14:13

  Wist je dat je een bad niet persé met een badkraan hoeft te vullen, maar dat het ook kan via de overloop van het bad? In dit artikel leg ik jou dé 5 manieren uit hoe je jouw bad kan voorzien van water. Hoezo 5? Heel simpel, volgens mij zijn er niet meer.

  Opbouw badkraan

  Laten we beginnen met de meest bekende vorm die we allemaal kennen en allemaal wel eens gezien of gebruikt hebben. De opbouw badkraan. Deze is verkrijgbaar als badmengkraan of als badthermostaat en wordt gecombineerd met een losse handdouche, welke op een losse houder naar eigen inzicht geplaatst wordt.

  Een opbouw badkraan wordt gebruikt bij inbouwbaden of bij halfvrijstaande baden welke tegen de muur geplaatst worden. Bij de keuze van jouw badkraan dien je rekening te houden met de diepte (sprong) van jouw uitloop en of deze mooi in jouw uit komt.

  Bad vullen via opbouw badkraan

  Inbouw badkraan met uitloop

  We kunnen ook met inbouw badkranen gaan werken. Hierbij wordt het inbouwdeel volledig in de muur gewerkt, waardoor je aan de voorzijde een meer minimalistische uitstraling hebt.

  Ander voordeel van inbouwkranen is dat je flexibel bent met de plaatsing van bijvoorbeeld de thermostaat en de uitloop. Althans als je deze artikelen los gaat samenstellen. De inbouw badkranen met uitloop zou je kunnen onderverdelen in 2 groepen:

  • Thermostaat, handdouche en uitloop als 1 geheel (1 kraan)
  • Losse componenten waarbij je de thermostaat, handdouche en uitloop los bij elkaar zoekt

  De situatie waarbij het één geheel is vaak de meest prachtige combinatie. De zogenoemde sets. Meestal zit alles op dezelfde hoogte en afstand van elkaar. Het nadeel is dat je minder flexibel bent en je moet de volledige kraan bij het bad gaan positioneren. Stel, je hebt bijvoorbeeld een prachtige set gezien waarbij alles op dezelfde hoogte met gelijke rozetten etc, maar de uitloopt is te lang? En dan?

  Heb je zo'n geval dan zijn er vaak genoeg mogelijkheden om hetzelfde te bereiken, door de onderdelen los samen te stellen maar in dit geval te kiezen voor een kortere uitloop. Neem ook gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

  Daarnaast, let ook hierbij op dat je uitloop goed uit komt met je bad. Wat je in ieder geval niet wil is een onnodig lange uitloop die ver in jouw bad uitsteekt. Dit is niet nodig.

  Leestip: verschillen tussen inbouw en opbouwkranen

  Bad vullen via inbouwkraan

  Bad vullen via de overloop

  Wat lang niet iedereen weet is dat je een bad ook via de overloop kunt vullen. Hierdoor wordt het bad niet via een badkraan gevuld, maar via het bad zelf. Het grote voordeel van het bad vullen via de overloop vind ik persoonlijk is dat je geen uitloop meer nodig hebt die in de weg kan zitten. De aansturing en de temperatuur sluit je aan op je inbouwkranen of badrandkranen.

  Wat goed is om te weten is dat een overloopvulcombinatie niet in alle type baden past. Wanneer je voor deze optie kiest heb je doorgaans 2 mogelijkheden:

  • Badenfabrikanten die het als een "optie" bij een bad aanbieden
  • Kranenfabrikanten die een losse badafvoer met vulcombinatie aanbieden

  Badenfabrikanten met geïntegreerde overloopfunctie

  Het voordeel als je een bad met geïntegreerde overloop van dezelfde fabrikant besteld, is dat je zeker weet dat het op elkaar past. Bij de meeste toepassingen ziet het er ook wat stijlvoller uit, namelijk in dezelfde sleuf-vorm als de overloop. Dit kan uiteraard per model, per bad verschillen.

  Voorbeelden van baden fabrikanten die geïntegreerde overloopfunctie hebben:

  Kranenfabrikanten met afvoer met overloopfunctie

  Bij losse badafvoeren met overloopfunctie werkt het net even anders. Hierbij vervang je de complete badafvoer van een bad. Het voordeel hiervan is juist weer dat je de kleur van de afvoer (plug en overloop) kunt afstemmen op de kleur van jouw kranen.

  Hoe weet je welke afvoer op welk bad past? Qua aansluiting en afmeting is dit meestal geen probleem. Zeker bij inbouwbaden niet. Dit past nagenoeg altijd.

  Voorbeelden van kranen fabrikanten die dit hebben zijn:

  Bad vullen via de overloop

  Badrand- of tegelrand kranen

  Het is ook mogelijk om kranen op je badrand of tegelrand te monteren. Het idee lijkt veel op inbouwkranen, maar dan bouw je de kranen niet in de muur, maar in je bad of de tegelrand. Dit noemen we badrandkranen.

  Het grote voordeel van badrandkranen is dat de doucheslang is weggewerkt. Deze doucheslang is onvermijdelijk bij opbouw- en inbouwbadkranen.

  Het gebruik van kranen op een tegelrand zien we echter wel steeds minder. Dit komt omdat we steeds vaker, mede door de opkomst van de halfvrijstaande baden, het bad strak tegen de muur plaatsen waardoor er geen tegelrand meer nodig is.

  Wil je kranen op je badrand monteren? Let er dan wel op dat de badrand breed genoeg is zodat je de kranen daar op kwijt kan. Deze gaten dien je ten alle tijd zelf te maken.

  Bad vullen via badrandkranen

  (Vrij)staande badkraan

  Dan last but not least, de vrijstaande badkraan. Dé meest gebruikte type kraan bij vrijstaande baden. Wat je ook nog wel eens ziet is dat een vrijstaand bad dichtbij een muur geplaatst wordt, waardoor je ook een opbouw- of inbouwkraan kan gebruiken. Maar dit kan soms wel tot onhandige schoonmaaksituaties leiden.

  Persoonlijk vind ik, dat als je kiest voor een vrijstaand bad, dat je hem ook vrijstaand moet gebruiken. Maar over smaak valt natuurlijk niet te twisten.

  Hoe ga jij het bad vullen?

  Hopelijk heb ik je met dit artikel een beetje op weg geholpen met de verschillende manieren om water in jouw bad te krijgen. Het is goed om er bewust van te zijn en dat je voor het bestellen weet wat je wel én wat je niet wilt.

  Heb je specifieke wensen, vragen of kom je er niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op, of kom langs in onze showroom. Hier kunnen we je alle mogelijkheden van baden en badkranen laten zien.

  Productenvergelijker 0
  Openen