Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5574 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, maandag in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, maandag in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Glazen douchewand schoonmaken en onderhouden

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  23 mei 2018

  Bewerkt op: 27 juni 2024 10:50

  Het werkt niet echt motiverend: heb je de badkamer uitvoerig schoongemaakt, is er na een paar douchebeurten alweer kalkaanslag te zien op je mooie douchewand… Zonde van al je inspanning, want je kunt weer overnieuw beginnen. Er zijn gelukkig een aantal handige tips en lifehacks die het jou een stuk makkelijker gaan maken! Met deze tips geniet jij voortaan langer van een schone en blinkende douchewand!

  Glazen douchewand schoonmaken: Een stappenplan

  1. Zet om te beginnen je badkamerraam en -deur open of zet de ventilatie aan. De lucht van schoonmaakmiddelen is namelijk niet gezond, vooral niet als je een badkamerreiniger of antikalkmiddel gebruikt. 
  2. Spoel de binnenkant van je douchecabine af met warm water. 
  3. Neem de buitenkant van de douchecabine af met een vochtige doek. Vergeet de bovenste randen niet. 
  4. Spray de hele douchecabine in met schoonmaakmiddel, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Wij raden aan hiervoor een wondersopje met azijn te gebruiken.
  5. Laat het schoonmaakmiddel een half uurtje inwerken (of korter indien dit op de verpakking van het schoonmaakmiddel aangegeven staat). Door het schoonmaakmiddel te laten inwerken, worden vuil en kalk opgelost. Hierdoor wordt het schoonmaken een stuk makkelijker. Ondertussen kan je de rest van de badkamer schoonmaken.
  6. Neem de spons, maak deze vochtig en maak hiermee de douchecabine schoon. Gebruik geen schuurspons, dat kan voor lelijke krasjes zorgen die het glas dof maken. Werk altijd van boven naar beneden. Spoel de spons tussendoor uit indien nodig.
  7. Spoel de binnenkant van de douchecabine af met warm water. Maak droog met een trekker en wrijf na met een schone droge doek.
  8. Gebruik deze doek nu om de buitenkant van de douchecabine af te nemen om ook hier de resten schoonmaakmiddel en vuil te verwijderen. Spoel de doek indien nodig tussendoor uit. Wrijf als laatste ook de buitenkant van de douchecabine droog met de derde doek. Je kan hiervoor natuurlijk ook een handdoek gebruiken.

  Maak je douchewand altijd droog

  Het is de basis van een schone douchewand: droog de douche na elke douchebeurt! Misschien niet leuk om elke keer te doen en het vraag wat discipline van jou en je gezin. Maar als je na het douchen de douchewand droogt trekt met een douchewisser, voorkom je dat kringen en witte aanslag ontstaat. Hang de trekker op in de douche. Zo  heb je hem na het douchen binnen handbereik. Droog ook gelijk de wanden en de kraan af met je (droge) handdoek. Zo geef je kalkaanslag (minder) kans om je douchewand over te nemen.

  Douchewand en douchedeur kalkvrij dankzij azijn

  Kalkaanslag en zeepresten verwijder je gemakkelijk met azijn. Schoonmaakazijn is goed voor ontzettend veel schoonmaakklusjes in huis, waaronder je douchewand of douchedeur. Vul een sprayflacon met (afgekoeld) gekookt water, een deel schoonmaakazijn, een snufje zout en 4 druppels citroensap voor een home-made wonder sopje. Heb je geen sprayflacon in huis, kijk dan eens goed in de keukenkastjes. Want een lege sprayflacon van een schoonmaakmiddel kan je hier prima voor hergebruiken. Laat dit middeltje een kwartier intrekken. Spoel het daarna goed af met water en wrijf droog met een doek. Zet wel even een raampje open om te zorgen voor voldoende frisse lucht!

  Maak je het jezelf graag makkelijk waar dat kan? Misschien is een douchewand met antikalkbehandeling dan iets voor jou. Deze zijn voorzien van een coating waarop kalk zich minder makkelijk afzet. Schoonmaken moet je dan nog steeds, maar het wordt er wel veel makkelijker van!

  Het geheim van het perfecte poetsdoekje

  Het schoonste resultaat krijg je als je het juist poetsdoekje gebruikt. Belangrijk daarbij is dat het een pluisvrije doek is. Een gouden tip is om een droogtrommeldoekje te gebruiken. Wij  hadden hier nog nooit van gehoord, maar het werkt! De doekjes nemen de zeepresten namelijk op en zo veeg je de deur snel schoon. Microvezeldoekjes zijn ook erg effectief. Met een microvezeldoekje heb je een streeploos schoon resultaat. Zelfs als je alleen water gebruikt.

  Heb je na het poetsen nog steeds last van strepen op het glas? Pak dan eens een oude krant. Wrijf met de prop over het glas en de strepen verdwijnen als sneeuw voor de zon! Ook erg handig bij het ramenlappen!

  Laat je douchewand glanzen

  Een extra laagje over de douchewand kan er voor zorgen dat water zich niet op het glas hecht, maar er gelijk weer vanaf rolt. Dit kan je doen door je douchewand te poetsen met glansspoelmiddel van de vaatwasser. Een andere veelgehoorde tip is het gebruik van autoshampoo met wax! Wanneer je middeltjes gebruikt die niet specifiek voor de badkamer zijn, moet je er altijd even goed op letten dat het niet schuurt! Probeer desnoods een klein hoekje uit als je het toch wat spannend vind, voordat je de hele douchewand er mee behandelt.

  TIP: plaats een waterontharder

  Een waterontharder is een grote uitgave, maar wellicht de moeite waard om je eens in te verdiepen. Door een waterontharder in je woning te plaatsen ben je sowieso af van hardnekkige kalkaanslag.

  Leestip: voordelen van een waterontharder bij een nieuwe badkamer

   

   

  Hoe krijg je oude kalk van een glazen douchewand?

  Is de kalkaanslag op je douchewand echt dik aangekoekt en ingedroogd, dan is inspuiten met azijn soms niet genoeg. Wat dan kan helpen, is velletjes keukenpapier in azijn drenken en deze tegen het glas "plakken". Desnoods een aantal lagen dik. Laat dit een nachtje zitten en knappe kalkaanslag die dan nog blijft zitten. Maar let op: doe dit alleen op glas en niet op bijvoorbeeld de hardware van je douchewand, want het is mogelijk dat die een coating heeft die hier niet tegen kan.

  Hoe voorkom je kalkaanslag op je glazen douchewand?

  De beste manier om kalkaanslag op je glazen douchewand te voorkomen, is hem droog te maken na iedere douchebeurt. Op die manier krijgt kalk geen gelegenheid om zich af te zetten op het glas. Als je dit trouw doet, zul je zien dat je douchewand verder nauwelijks onderhoud nodig heeft. Wil je helemaal af van je kalkaanslag? Overweeg dan een waterontharder.

  Hoe houd ik de wand van mijn inloopdouche schoon?

  Schoonhouden = dagelijks aandacht geven, zo simpel is het eigenlijk. Je zult zien dat als je de inloopdouche elke dag even goed schoonspoelt én droogt, je er verder bijna niks aan hoeft te doen. Sterker nog, je bent dan waarschijnlijk minder tijd kwijt aan het schoon maken van je douchewand, dan als je het vuil laat ophopen en hem dan eens per maand schoon probeert te krijgen.

  Productenvergelijker 0
  Openen