Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Alles over Gietmarmer

  Alles over Gietmarmer


  Marmer, een soort natuursteen, wordt al sinds mensheugenis gebruikt in woningen en gebouwen. Blijkbaar vinden we deze steen over het algemeen erg mooi en omringen we ons er graag mee. Maar marmer heeft ook een aantal nadelen. Het is relatief kwetsbaar en vooral ook duur.  Uiteraard heeft de mens daar een oplossing voor bedacht: synthetisch marmer, oftewel gietmarmer. Maar wat is dat dan precies?

  Wat is gietmarmer?

  Gietmarmer is een composiet, oftewel een samengesteld materiaal. Het wordt gemaakt uit mineraalpoeder en polyetherhars en afgewerkt met een hoogglans beschermlaag. Gietmarmer draagt dan ook die naam omdat het eruit ziet als natuursteen, maar het is geen natuursteen.

  Er zijn allerlei verschillende benamingen in omloop die naar (ongeveer) hetzelfde materiaal refereren. Zo wordt gietmarmer door sommige fabrikanten ook wel Polystone genoemd en weer anderen hebben het over Quartz, kunstmarmer of mineraalmarmer. De precieze samenstellingen van deze materialen kunnen onderling wat verschillen, maar in alle gevallen gaat het dus om een mengsel van mineraalpoeder en kunsthars met het uiterlijk van natuursteen.

  Gietmarmeren wastafel met twee waskommen
  Gietmarmeren wastafel met één waskom
  Kleine gietmarmeren wastafel met één waskom

  Eigenschappen van gietmarmer

  Gietmarmer wordt tegenwoordig veel gebruikt omdat het de mooie uitstraling van natuursteen combineert met een aantal goede eigenschappen van composiet. Dit zijn de belangrijkste:

  1. Dankzij de samenstelling van gietmarmer en de manier waarop het wordt gegoten, kun je gietmarmer elke gewenste vorm geven. Gietmarmer is dan ook een geliefd materiaal om strakke ontwerpen met scherpe randen en rechte lijnen mee te maken.
  2. Het is, zeker in vergelijking met echt natuursteen, bijzonder betaalbaar.
  3. Het is net zo sterk en hard als natuursteen, maar minder kwetsbaar voor zure oplossingen.
  4. Het is zeer krasvast.

  Uiteraard zitten er ook een paar nadelen aan gietmarmer. Het kan bijvoorbeeld niet tegen hoge temperaturen van boven de 65℃, dus wees heel voorzichtig met stijltangen en föhns. Ook met bijtende schoonmaakmiddelen moet je erg oppassen, die kunnen voor nare verkleuringen zorgen.

  Onderhoud van gietmarmer

  Zoals bijna alle materialen blijft ook gietmarmer het mooist als je het regelmatig schoonmaakt met niets meer dan een heel eenvoudig sopje met groene zeep. Dat is mild, natuurlijk en effectief. Omdat het materiaal geen poriën heeft, kan vuil zich er slecht aan hechten. In de meeste gevallen kun je alle vuil, zichtbaar en onzichtbaar, dus heel eenvoudig wegnemen met een zachte doek of spons en een sopje. Het gebruik van schuursponsjes en schuurmiddel raden we af omdat je daarmee de beschermende coating op den duur kunt beschadigen. Als dat gebeurt, kunnen er toch vlekken ontstaan.

  Gietmarmer is veel minder gevoelig voor zure producten dan bijvoorbeeld natuursteen en kan wel tegen een gewone huis-tuin-en-keuken-allesreiniger met citrusbestanddelen of een zelfgemaakte reiniger met verdund schoonmaakazijn, maar vermijd zeker de volgende producten:

  • aceton of methanol
  • zure of looghoudende afvoerreinigers
  • chloor of bleek
  • haarverf

  Kleine beschadigingen aan gietmarmer kun je zelf herstellen met behulp van speciale reparatiesetjes die daarvoor verkrijgbaar zijn.

  Dankzij de vele positieve eigenschappen van gietmarmer is het een prachtig materiaal voor in de badkamer. Als je niet te veel waarde hecht aan het "echte" van natuursteen maar houdt van de uitstraling ervan, dan is gietmarmer dus een prima alternatief.

  Productenvergelijker 0
  Openen