Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Morgenochtend vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Fijne avond.

Voor besteld, morgen in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, morgen in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Dubbele douche: praktische tips & inspiratie

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    21 juni 2024

    Bewerkt op: 7 september 2024 10:35

    Bij het inrichten van een badkamer komt wel wat kijken. Wil je wel of geen bad? Of wil je misschien in plaats van een bad juist een grote douche waar je makkelijk met z'n tweeën in kunt? Ik merk de laatste jaren steeds meer dat men kiest voor een grote dubbele douche met twee douchekoppen. Maar hoe werkt een dubbele douche? Hoe groot moet dat zijn en wat zijn de mogelijkheden op het gebied van kranen? In dit artikel neem ik jou van A tot Z mee in alles wat er bij komt kijken. Ook laat ik ter inspiratie een aantal voorbeelden zien. 

    Dubbele douche: praktische tips & inspiratie

    Waarom een dubbele douche?

    Samen douchen is altijd leuk, maar in de praktijk staat er dan vaak iemand in de kou. Met een dubbele douche heb je dit probleem niet meer en kun je allebei genieten van een warme douche. Ook is het gezellig om bijvoorbeeld tegelijkertijd met kinderen te kunnen douchen.

    Een ander voordeel van een dubbele douche is dat je tijdens de drukke ochtendspits niet meer op elkaar hoeft te wachten. En je kunt je eigen temperatuur bepalen. Ideaal als de ene juist van koud of heet douchen houdt en de ander niet. Mits je een dubbele thermostaat neemt uiteraard, hierover later in dit artikel meer.

    Hoeveel ruimte heeft een dubbele douche nodig?

    De vraag die regelmatig gesteld wordt is "Hoe groot moet een dubbele douche zijn?" of "Welke afmetingen zijn geschikt voor een dubbele douche?". Hier zijn geen bepaalde regels voor hoe breed of hoe diep een doucheruimte moet zijn. Het is belangrijk dat je fatsoenlijk tegelijkertijd naast elkaar kunt staan, waarbij er nog genoeg afstand tussen elkaar, maar ook tussen jou en de zijmuur is.

    Mijn ervaring is dat de minimale afmeting voor een dubbele douche 160x100 is. Hierbij is 160cm de minimale breedte en 100cm de minimale diepte. Als je meer ruimte hebt, is het advies om te kiezen voor een breedte van minimaal 180 cm. Als je meer ruimte hebt kun je de ruimte zo groot maken als je wilt.

    Bekijk hieronder een voorbeeldsituatie in 3D waarbij een 160x100cm douchecabine toegepast wordt.

    Voorbeeldopstelling van twee personen in een 160x100cm douchecabine

    Type doucheruimte: gesloten of open

    Wanneer je wilt douchen met meerdere hoofddouches of handdouches dan kun je dat doen in verschillende type doucheruimtes. Net als een normale douche eigenlijk. Dit komt in grote lijnen neer op:


    Douchecabine

    Bij een douchecabine wordt je omringd door minimaal twee glaswanden welke beide op een wand gemonteerd worden. De bovenzijde blijft wel open. Het grote voordeel van een douchecabine is dat je na het douchen de warmte meer in de doucheruimte houdt, waardoor je niet koud hoeft af te drogen. Naast de warmte houd je ook het water meer op de plek waar je het wilt hebben, namelijk in de cabine en niet in de rest van je badkamer.

    Daarnaast hoef je (meestal) geen extra muren te plaatsen waardoor de montage sneller is. Ook geeft het glas een mooie openlijke uitstraling. Het nadeel van een douchecabine is dat je meer glas hebt om schoon te maken.

    Dubbele douche in een douchecabine (180x100cm)

    Dubbele douche in een douchecabine (180x100cm)

    Nisopstelling

    Met een nisopstelling bedoelen we dat je een douchedeur tussen twee betegelde muren hebt. De voor- en nadelen zijn vergelijkbaar met die van een cabine.

    Dubbele douche in een nisopstelling (180cm)

    Dubbele douche in een nisruimte (180 cm)

    Open inloopdouche

    Naast de gesloten ruimtes met een cabine of een nisopstelling kun je ook een inloopdouche toepassen voor een dubbele douche. Hierin zijn veel mogelijkheden. Je kan zoals onderstaande afbeelding gebruik maken van een muur waarbij je vrij omheen kunt lopen. Ook kun je in andere opstellingen douchewanden gebruiken.

    Het nadeel van een (open) inloopdouche is, dat als je de kraan uitzet de warmte vrijwel direct weg is en je kou kan ervaren. Daarnaast zal het water zich meer in de ruimte verplaatsen. Houdt hierbij rekening met een goede afwatering, maar ook met eventuele drempels en op- of afstapjes. Een vloerwisser is handig om te hebben.

    Dubbele douche als vrije, open inloopdouche

    Dubbele douche als vrije, open inloopdouche

    Opbouw of inbouwkranen

    Wanneer je twee douche opstellingen in je doucheruimte wilt creéren, dan kun je op gebied van kranenwerk kiezen uit opbouwkranen of inbouwkranen. Als je kiest voor opbouwkranen ben je beperkt in je vrijheid van het plaatsen van je bediening en eventueel het aansturen van verschillende hoofddouches of handdouches. Je kan twee opbouw stortdouches plaatsen. Dan bedien je elk je eigen douchesysteem.

    In de meeste gevallen wordt er bij een dubbele douche gekozen voor inbouwkranen. Hierbij heb je meer vrijheid voor de bediening van je kranen en waar uiteindelijk. Ook kun je bijvoorbeeld met één thermostaat op meerdere hoofddouches aansluiten. En kies je voor stopkranen of voor omstelkranen? Hierover later meer.

    Dubbele douche met opbouwkranen

    Dubbele douche met opbouwkranen

    Dubbele douche met inbouwkranen

    Dubbele douche met inbouwkranen met drie stopkranen. Twee stopkranen elk voor een hoofddouche en een stopkraan voor de handdouche

    Bediening van de inbouwkranen

    Bij inbouwkranen is het goed om vooraf na te denken hoe je de douches wilt bedienen. Enkele vragen daarbij kunnen zijn:

    • Wil je naast de meerdere hoofddouches ook meerdere handdouches? Of is bijvoorbeeld één handdouche in het midden voldoende?
    • Wil je per douchekop de temperatuur kunnen bepalen of is één centrale thermostaat voldoende?

    Dit zijn vragen waar je eens rustig over na kunt denken. Zoals je op de rechter afbeelding ziet kun je beide hoofddouches en handdouches volledig afzonderlijk van elkaar bedienen. Ideaal als bijvoorbeeld de ene heet wil douchen en de ander een stuk kouder. Hierbij hebben ze ook beide hun eigen handdouche. Met deze opstelling heb je meer vrijheid maar is ook duurder omdat je een extra thermostaat en handdouche hebt.

    Op de linker afbeelding zie je één handdouche welke centraal geplaatst wordt. Hierbij zie je ook één inbouwthermostaat met drie losse stopkranen. Elke stopkraan is verantwoordelijk voor zijn hoofddouche of handdouche. Hierbij kun je dus niet afzonderlijk de temperatuur regelen.

    Hier is één thermostaat voor beide hoofddouches

    Hier heeft elke douche zijn eigen thermostaat zodat je beide afzonderlijk kunt bedienen

    Een ander punt betreft de bediening van inbouwkranen is het positioneren er van. Meestal worden de inbouwkranen op dezelfde (achter)wand als de douches geplaatst zoals je ook op bovenstaande afbeeldingen ziet. Maar dat hoeft niet per se. Het is ook mogelijk om inbouwkranen op een andere zijmuur te plaatsen. Het handige hiervan is dat je de douches kan "warm draaien" zonder dat je arm nat wordt. Bekijk onderstaande afbeelding voor een voorbeeld.

    Hotbath Cobber geborsteld koper PVD waarbij inbouwkraan op de zijmuur geplaatst wordt

    Voorbeeld waarbij de inbouwkraan op een zijmuur geplaatst wordt.

    Waterverbruik en je warmwatersysteem

    Je vraagt je misschien wel af: "Leuk zo'n dubbele douche maar hoeveel water verbruikt dat?!". Even voor je beeldvorming. De meeste handdouches van bijvoorbeeld Hotbath, IVY en Brauer gebruiken 9 liter per minuut. De meeste hoofddouches/regendouches zijn gelimiteerd op 12 liter per minuut. Dat verschil is niet groot.

    Stel we gaan uit van de zonet genoemde 12 liter per minuut per hoofddouche. Wanneer je twee van deze jongens tegelijkertijd aan zet zit je op 24 l/min. Dat betekent dat je een CV-ketel of warmtepompinstallatie moet hebben die jou minimaal zoveel liter water per minuut kan geven. Over CV ketels en warmtepompen heb ik alleen geen verstand over welke je moet hebben. Daarvoor verwijs ik je naar een vakkundig en gecertificeerd installateur of installatiebedrijf. Maar dan weet je in ieder geval dat je hier wel rekening mee dient te houden.

    Afvoer(capaciteit)

    Zeker wanneer je meerdere douchekoppen tegelijkertijd aan hebt is het belangrijk om een goede afvoercapaciteit te hebben. Bij een dubbele douche wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een tegelvloer met een douchegoot. Heb je ene grote dubbele douche van een breedte van 180 of 200cm. Dan kun je ervoor kiezen om een grote douchegoot of twee kleinere douchegoten te plaatsen. Qua afvoercapaciteit zit er geen verschil tussen een grote of kleine douchegoot. Het sifonhuis blijft hetzelfde.

    Alle douchegoten in ons assortiment hebben een minimale afvoercapaciteit van ±30 liter per minuut. Wanneer je dus twee hoofddouches van eerder genoemde voorbeeld gebruikt (2x 12 l/min) dan heb je ruim voldoende afvoercapaciteit.

    Eigenlijk kom je qua douchegoten en afvoercapaciteit altijd ruim voldoende uit, tenzij je meerdere grote waterval (bijvoorbeeld Hotbath M143) of Water Pillar (Hotbath M148) hoofddouches van 20 tot 25 l/min aan zet. In dat geval is het verstandig om te kijken naar douchegoten met een groter waterslot van 50mm. Deze hebben een afvoercapaciteit van 40 - 60 liter, afhankelijk van het model. Maar wil je zo'n soort luxe opstelling? Dat is natuurlijk heel gaaf, maar dan raad ik wel aan om contact met ons op te nemen. Dan moeten we namelijk ook gaan kijken naar juiste thermostaten (High Flow?) die dit soort watervolumes probleemloos aan kunnen.

    Voorbeeld badkamer met dubbele douche in 3D

    Bekijk en navigeer zelf in onderstaand 3D model. Dit is één van de mogelijkheden hoe je een grote douche met meerdere douchekoppen kunt realiseren.

    Tip bij gebruik laptop / desktop: gebruik muis en toetsenbord (Shift).


    Inspiratie opstellingen


    Hotbath Cobber geborsteld messing PVD: Inbouwkranen met 1 handdouche

    Hotbath Cobber geborsteld messing PVD: inloopdouche met inbouwkranen met 1 handdouche

    Brauer Copper Edition dubbele douche

    Brauer Copper Edition: symmetrische nisopstelling inbouwkranen

    Hotbath verouderd messing: inloopdouche met symmetrische opstelling inbouwkranen

    Brauer Gold Edition: dubbele douche met 1 thermostaat

    Brauer Gold Edition: nisopstelling met dubbele douche met 1 thermostaat

    Brauer Gunmetal: symmetrische nisopstelling met inbouwkranen

    Brauer Gunmetal: nisopstelling met symmetrisch geplaatste inbouwkranen

    Advies bij het samenstellen van een dubbele douche

    Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen helpen met al jouw vragen rondom het onderwerp "dubbele douche" en heb ik je kunnen inspireren door veel verschillende opstellingen te laten zien. Heb je nog steeds vragen? Of heb je advies nodig rondom de invulling van jouw douche of badkamer? Dan kun je altijd contact met ons opnemen of kom gerust langs in onze showroom.

    Productenvergelijker 0
    Openen