Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Hoe hoog hang ik mijn spiegel of spiegelkast?

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  29 november 2023

  Bewerkt op: 7 maart 2024 07:00

  Hoe hoog de spiegel of spiegelkast in je badkamer moet hangen is afhankelijk van wat jij zelf prettig vindt. Je kunt je hierbij de volgende vragen stellen: hoe lang ben je of wat is de gemiddelde lengte in je huishouden? Waar je aan de andere kant rekening mee moet houden is hoogte van de wastafel. Of heb je inbouwkranen en hoe hoog hang je die? Hoe hoog je een spiegel hangt kan dus van meerdere factoren afhankelijk zijn. In dit artikel probeer ik dat voor je duidelijk te maken.

  Hoogte van spiegel / spiegelkast

  De meeste installateurs van badkamers nemen als uitgangspunt dat de bovenkant van de spiegel of spiegelkast op 200cm vanaf de afgewerkte grond wordt gemonteerd. Met deze vuistregel kun je er zeker van zijn dat de meeste mensen, wiens lengte niet al te veel afwijkt van het gemiddelde, er goed gebruik van kan maken. Deze "standaard" van 200cm is geschikt voor alle spiegels die een hoogte hebben vanaf 60 t/m 90cm. Hiermee vang je 95% van de situaties en spiegels op. Uitzonderingen hierop zijn kleine spiegels en extra grote spiegels, hierover later meer.
   
  Let op: als je wastafel en inbouwkraan hoger dan gemiddeld worden geplaatst... laten we zeggen, de wastafel op 95cm en de inbouwkraan op 120cm hoog. Dan kom je bij een spiegel van 80cm hoog niet uit als je deze op 200cm gaat plaatsen. Dan zal de spiegel op 210 of 220cm hoog gemonteerd moeten worden. Blijf bij het bepalen van de hoogte altijd goed kijken naar de tussenruimte van je spiegel en wastafel of inbouwkraan.

  Uitzondering 1: kleine toiletspiegels (t/m 40cm hoogte)

  Ook bij het monteren van een spiegel in het toilet kun je de regel hanteren van bovenkant spiegel op 200cm, tenzij je bijvoorbeeld een ronde toiletspiegel van 40x40cm pakt, wat je veel ziet in toiletruimtes. Dan adviseren om het middelpunt van de spiegel op ooghoogte te plaatsen. Is het nou zo dat binnen het huishouden veel verschil in lengte zit tussen de kleinste en de grootste persoon? Dan is zo'n kleine ronde spiegel in dit geval misschien niet de beste keus voor jou.
   
  Kleine toiletspiegel
   

  Uitzondering 2: grote spiegels (vanaf 100cm hoogte)

  De andere uitzondering is de grote spiegels vanaf een hoogte van 100cm. Dit zijn vaak de grotere ronde of ovale spiegels. Bij dit soort formaten dien je de standaard stelregel van 200cm hoogte ook los te laten. Heb je bijvoorbeeld een ronde spiegel van 100 of 120cm? Dan plaats je de spiegel automatisch wat hoger. Let hierbij natuurlijk wel op dat je nog goed met de totale hoogte van je badkamer uit kan komen. Zeker wanneer je er een verlaagd plafond in plaatst.

  Grote spiegels (martens design)

  De minimale afstand tussen spiegel en (inbouw)kraan

  Wanneer je met inbouw wastafelkranen gaat werken dien je hier met de spiegel rekening mee te houden. De hoogte van inbouw wastafelkranen wordt namelijk bij de verbouwing eerder bepaald. De minimale afstand die wij adviseren is 10cm. Dit is de minimale afstand tussen de onderkant van de spiegel en het hart van de inbouwkraan. Het is niet alleen mooier om hier wat tussenruimte over te houden, maar dan zit je met spiegels die aan de onderzijde een sensor hebben ook altijd goed.

  Afstand tussen spiegel en wastafel

  Wanneer je geen inbouwkranen maar opbouwkranen hebt kun je kijken naar de afstand tussen de spiegel en wastafel. Voor een ruimtelijke sfeer adviseren we een afstand tussen de 20 en 30cm. Als je de bovenkant van de spiegel op de genoemde standaard van 200cm hoog zet, en de bovenkant van de wastafel zit tussen de 85 en 95cm, dan kom je met deze afstand automatisch goed uit.  

  Monteer elektra rond het “hart” van de spiegel

  Wanneer je de hoogte van de spiegel hebt bepaald kun je de hoogte van het elektra punt ook bepalen. Heb je een spiegel met verlichting en/of spiegelverwarming is het advies om de elektra ongeveer in het hart van de spiegel te plaatsen. Dit komt niet op de centimeter nauwkeurig, maar wijk hierin niet al teveel af.

  Voorbeeld technische tekening van complete meubelopstelling

  Als we alle standaarden er bij pakken die te maken met een complete meubelopstelling en die voor de meeste gezinnen gebruikt worden komen we op het volgende. Hierbij gebruiken we als voorbeeld een meubel en spiegel van 100cm breed, waarbij de spiegel een afmeting heeft van 100x80 en we gaan werken met een inbouwkraan. Dit zou een doorsnee meubelopstelling kunnen zijn die veel voor komt. 

  • Hoogte bovenkant wastafel op 90cm
  • Hoogte inbouwkraan hartmaat op 110cm
  • Bovenkant spiegel op 200cm hoog

  Technische tekening badmeubel opstelling

  Productenvergelijker 0
  Openen