Tips en trucs voor een kleine badkamer
Een ruime badkamer met voldoende opbergruimte. Wie wil dat nou niet? Helaas zijn veel van onze Nederlandse badkamers niet heel ruim. Door een kleine badkamer ben je vaak erg beperkt in je keuze. Er zijn gelukkig trucs om je beschikbare ruimte zo effectief mogelijk te gebruiken. Een kleinere badkamer betekent dus niet dat je automatisch wordt beperkt in je opties. In deze blog geef ik je tips om jouw badkamer visueel te vergroten en een aangename sfeer te creëren.
Essentieel; heb je een kleine badkamer, denk groots!
Dat klinkt wellicht tegenstrijdig maar ik zal uitleggen waarom het essentieel is om juist met beperkte ruimte groots te denken.
-
Tegels
Zoals bij alles is een goede basis erg belangrijk. Vanuit daar kan je je badkamer verder in gaan richten. De basis in de badkamer is onder andere de tegel. Voor een kleine badkamer is het geheim om juist voor een grote (gerectificeerde) tegel te kiezen. Gerectificeerde tegels zijn allemaal haaks op maat afgesneden. De vloer en wand krijgen een doorlopende look omdat de voegen zeer smal en onopvallend kunnen worden aangebracht. ( voor meer informatie over gerectificeerde tegels verwijs ik je graag naar onze blog over maatvastheid van tegels).
Kies dus voor grote formaten, deze helpen je namelijk jouw badkamer groter te laten lijken. Kies bijvoorbeeld voor een tegel van 30x90 en plaats deze horizontaal op de muur. De wanden worden zo visueel uitgerekt in de lengte. Dit geeft de kleine badkamer optisch een groter oppervlak en zorgt voor een rustiger beeld. Misschien was je juist geneigd om voor kleine tegels te gaan vanwege de kleine ruimte. Ik zal je vertellen waarom je daar juist niet voor moet kiezen. kleine tegels zorgen voor veel voegen, en dus veel lijnen. Dit maakt de badkamer erg onrustig en maakt de badkamer optisch nog kleiner.
-
Licht creëert ruimte
Een kleine badkamer vraagt om lichte kleuren. Want licht creëert ruimte. Met een beetje geluk heb je mooie grote ramen in de badkamer, dit zorgt voor veel natuurlijk daglicht. Mocht je dat niet hebben, dan adviseer ik je te kiezen voor functionele en decoratieve lichtbronnen. Deze zijn een must om je badkamer groter en uitnodigend te laten lijken. Handig hierbij is het licht systematisch te installeren. Doe dit op basis van waar je het meeste licht denkt nodig te hebben. Dit is in veel gevallen op de spiegel en op het plafond. Je kunt hierbij denken aan inbouwspots. Voor de juiste sfeer is het maken van een lichtplan geen overbodige luxe. Daarnaast adviseer ik om voor dimbare spots te kiezen zodat je gezellig en ontspannen licht kunt creëren. Kies voor een lichte kleur tegel. Deze maakt de ruimte aanzienlijk lichter en de badkamer lijkt optisch groter.
Mijn advies is, om van te voren een kleurenpalet uit te kiezen waar je mee gaat werken, voordat je je badkamer uitkiest. Je kunt ook een afspraak maken in onze showroom zodat we je kunnen helpen bij het samenstellen van een moodboard. Door een Moodboard te maken kun je alle kleuren mooi op elkaar afstemmen en kun je gericht gaan shoppen. Voer je gekozen kleurenpalet door in materialen, badmeubels en in het textiel. Zo zorg je er voor dat alles één geheel is en bewaar je rust en ruimte.
Een kleine badkamer is ideaal voor een inloopdouche. Je kunt dan namelijk de vloertegels door laten lopen tot in de douche. Zo lijkt je vloer groter. Met een transparante douchedeur blijft de douche ruimtelijk.
Bron: Design-Milk
-
Decoratieve tegels
Het gebruik van decoratieve tegels vraagt om de nodige aandachtspunten. Decoratieve randen, mozaïeken en tegels hebben een kleiner oppervlak en kunnen daardoor selectief gebruikt worden. Ik kan me heel goed voorstellen dat je een accent wil aanbrengen in je badkamer waardoor je jouw badkamer een unieke stempel geeft en je badkamer helemaal eigen maakt. Houdt hierbij wel in je achterhoofd dat de decoratieve tegel puur ter decoratie is. Mocht je toch kiezen voor een hele wand met kleine tegels? Dan is mijn advies er voor te zorgen dat de muur een geheel lijkt. Dit doe je door voor dezelfde voegkleur als de kleur van de decoratieve tegel te kiezen.
Er zijn bepaalde oppervlakken in je badkamer die ideaal zijn voor gebruik van een decoratieve tegel. Denk hierbij aan nissen, ( indien deze aanwezig zijn) als detail achter de wastafel of het oppervlak achter de toilet. Je kunt er ook voor kiezen om de doucheruimte volledig te betegelen met decoratieve tegels. Zorg er voor dat je te veel contrast met de rest van de badkamer vermijd. Door gerichte keuzes te maken zorg je er voor dat je badkamer er hoogwaardig en uniek uit komt te zien.
Bron: smalldesignideas
-
Slimme en slanke meubels
Er zijn tegenwoordig veel badkamermeubels te krijgen die gemaakt zijn voor de kleinere badkamer. Want we willen allemaal een mooi wastafelmeubel, maar in een kleine badkamer is er helaas niet veel plaats voor. Kies in dat geval voor een ondiep wastafelmeubel. Dit bespaart je veel ruimte en je hebt toch het comfort van een mooi meubel. Mijn advies een losse waskom op een blad te kiezen. Deze opzetwastafels geven een zeer ruimtelijk effect en dat is wat je wilt in een kleine badkamer!
Voor een optische grotere badkamer zijn zwevende badmeubels een hele goede keus. De vloer blijft zo vrij en dit geeft je een ruimtelijker gevoel.
Heb je ruimte voor een bad? Kies dan voor een ruimte besparend model, zoals een hoekbad een halfvrijstaand bad of een asymmetrisch bad. Maar als je dan toch ruimte hebt voor een bad, is mijn advies een vrijstaand bad te overwegen. Deze plaats je een stukje van de muur waardoor je badkamer ruimtelijker lijkt. Er zijn prachtige vrijstaande baden te krijgen die ook prima in een kleine badkamer passen. Misschien denk je juist dat je bij een kleine badkamer niet moet kiezen voor een vrijstaand bad, maar het kan juist ruimtebesparend zijn!
Bron: Jillian Harris
-
Ook nog een toilet?
Jazeker kan dat!
In zeer kleine of schuine badkamers en smalle schachten telt voor het wc-inbouwreservoir elke centimeter. Maak hierbij gebruik van een wc-inbouwreservoir dat bijzonder smal is en dat geschikt is voor lastige inbouwsituaties, kleine ruimtes en hoekopstellingen.
Of kies voor een halfhoog inbouwreservoir. De halfhoge muur zorgt optisch voor “lucht” en hierdoor oogt de badkamer groter en opener uit. Een handig bijkomend effect is een plank die bijzonder waardevol is in een kleine badkamer met weinig ruimte.
Daarnaast kan het voor kleine badkamers ideaal zijn om voor een verkorte toiletpot te kiezen.
Gemiddeld is een toiletpot 50-52 cm diep, maar een verkorte pot is er tussen de 43 en 49 cm. Dus daar waar een standaard maat toiletpot net te groot is, kan een verkorte toiletpot ideaal zijn.
Bron: Elle Decoration
-
Kies voor vloerverwarming
Voor een complete modernisering van een kleine badkamer kun je overwegen een vloerverwarmingssysteem te installeren. Vloerverwarming bespaart de ruimte die normaal door de radiator wordt ingenomen. Je kunt als alternatief voor vloerverwarming kiezen voor een oppervlakte verwarmingssysteem voor wanden en vloeren. Deze systemen zijn meestal voldoende voor het verwarmen van kleine badkamers en bieden aangenaam comfort.
-
Handige opbergruimte
Opbergruimte is erg belangrijk. En in een kleine ruimte des te meer. Daarom moet je slim omgaan met de ruimte die je tot je beschikking hebt.
- Wastafel
Onder de wastafel zijn er meerdere opties om opbergruimte te creëren. Voor een rustig geheel kan je het beste kiezen voor dichte kasten. Zo hou je alles opgeruimd en uit het zicht. Heb je geen kasten dan kun je voor planken kiezen. Zorg er wel voor dat bv handdoeken netjes opgevouwen zijn of kies voor manden, zodat het geheel rustig oogt. Bij een vrijstaand badmeubel zou je aan de zijkant haken kunnen bevestigen om je handdoeken aan op te hange of kies voor mooie haken aan de muur. - Kastruimte
Je kunt meer uit je kastruimte halen door ook de binnenkant van de kastdeurtjes te benutten. Hang aan de binnenkant van het deurtje een kruidenrekje, of draadmandje op. Zo heb je weer extra ruimte om wat kleine dingen in op te bergen. Ook de onderkant van de planken biedt mogelijkheden voor extra opbergruimte door het plaatsen van een handig draadmandje. - Nissen in de muur
Als je nissen in de muur hebt, zorgt dit voor een extra plek waar je je spullen neer kunt zetten. Het gevaar is alleen dat je dit al snel te vol zet. Hou het rustig en zet er hooguit een paar, bij elkaar passende, dingen neer. Denk bijvoorbeeld aan mooie flesjes parfum en handdoeken. Wil je de ruimte toch gebruiken om je losse spullen in op te bergen? Stop dit dan in een mooie mand, zodat het niet te vol en druk wordt. - Ga de hoogte in
Heb je niet de ruimte om in de lengte te werken? Benut dan de hoogte om een ruimtelijk gevoel te krijgen. Dit kan door slanke, hoge kasten. Zo heb je toch veel opbergruimte zonder dat dit af doet aan de uitstraling van de badkamer.
Bron: Domino
-
Spiegeltje, spiegeltje… spiegel!
Spiegels zorgen voor een optische vergroting van de ruimte. Maar dan moet je wel rekening houden met waar je en hoe je de badkamerspiegel ophangt. Lange lijnen laten een ruimte groter lijken. Werk daarom zoveel mogelijk met horizontale lijnen. Door een langwerpige spiegel boven de wastafel te hangen, lijkt de muur langer. Bovendien weerkaatst de spiegel het daglicht. Dit zorgt voor extra licht, en dus extra ruimte. Om maximaal gebruik te maken van de ruimte is opbergruimte achter de spiegel een hele slimme oplossing. Kleine spullen berg je daar met gemak op. Denk bijvoorbeeld aan je make-up, medicijnen, tandenborstels en je crème.
-
Accessoires
-
Probeer de badkamer niet te vol te zetten met accessoires. Te veel losse spullen zorgen voor een rommelige badkamer. Je kunt beter investeren in mooie badkameraccessoires. Er zijn prachtige sets te krijgen waar alles op elkaar is afgestemd. Denk aan een set met handdoek haken, een closetrol en borstelhouder. Bijpassende accessoires voor bij de wastafel en natuurlijk een bijpassend prullenbakje. Door alles op elkaar af te stemmen krijg je een geheel en oogt het niet rommelig.
Voor de rest heeft de badkamer niet heel veel accessoires nodig. Je kunt beter investeren in één of meerdere planten in je badkamer of mooi textiel. Dit geeft je badkamer sfeer en het zorgt ervoor dat het helemaal af is.
Ruim op!
Houd je badkamer gewoon netjes. Zorg er voor dat de ruimte niet volgepropt is en onthoud dat van rondslingerende kleding en troepjes je badkamer kleiner en rommeliger lijkt.