Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Morgenochtend vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Fijne avond.

Voor besteld, morgen in huis* 5574 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Voordelen van kranen met "koude start" (Coldstart)

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  24 december 2023

  Bewerkt op: 24 juni 2024 14:47

  Als je de hendel van een standaard wastafelkraan of keukenkraan zonder koude start in middenpositie open zet dan krijg je automatisch gemengd koud/warm water. Hierdoor wordt automatisch warmwater van jouw CV-ketel, warmepomp of boiler gevraagd. Elke keer weer als je de kraan open doet. Dat is toch zonde van de energie?!

  Hoe vaak heb je nou echt lauw of warm water nodig? Vrij weinig gok ik. Voor het drinken van water, handen wassen, tandenpoetsen, scheren, de bloemen water geven etc... dat kan toch prima met koud water? Lijkt mij wel.

  Kraan zonder koude start

  Voorbeeld van een Grohe kraan zonder koude start

  Kies voor een ColdStart kraan

  Dit kan veel duurzamer en daarom is er gelukkig nu in de markt volop aanbod in kranen met koude start, ook vaak ColdStart genoemd. Kranen met koude start geven standaard koud water als je de greep in de middenpositie opent. Hierdoor worden de warmwaterleidingen niet onnodig gevuld en worden de systemen niet geactiveerd. Wil je warm water? Dan moet je bewust de hendel van positie veranderen. Een kraan met koude start resulteert in: minder CO2 uitstoot en is beter voor je portemonnee!

  Ik snap eerlijk gezegd niet dat er nog kranen verkocht worden die dit niet hebben. In mijn ogen is het echt een no-brainer. Waarom zou je dit niet willen? Waarom hebben grote merken zoals Grohe en Hansgrohe (die zeker niet altijd beter zijn) dit niet goed voor elkaar voor het volledige assortiment? Zeg jij het maar.

  Dit is ook mede de reden dat wij in onze showroom louter met fabrikanten werken die alleen maar Coldstart kranen in het assortiment hebben.

  Type kranen die kunnen worden voorzien van de ColdStart techniek zijn:

  Kraan met koude start (coldstart)

  Voorbeeld van een Hotbath kraan met koude start

  Hoeveel vermindering van CO2 en kosten?

  Wie gebruik maakt van ColdStart, bespaart energie. Maar hoeveel hoor ik je denken? Hieronder een rekenvoorbeeld.

  Een huishouden van 4 personen die een jaar lang elke dag 20 minuten een wastafelkraan of keukenkraan aandoet bespaart dan per jaar (bron Hansgrohe):

  • 500 KwH energie
  • 23 KG CO2 uitstoot
  • Bij een KwH prijs van € 0,40 scheelt dat je € 200

  *De berekening van het gebruik van een wastafelmengkraan is gebaseerd op een gemiddeld gebruik van 5 liter per minuut bij 3 bar.

  Mijn eigen toevoeging hierop: jouw kWh prijs kan natuurlijk anders zijn en ik denk persoonlijk dat 20 minuten per dag voor een wastafelkraan aan de lange kant zit en dat dat geen gemiddeld verbruik is. Maar stel het is de helft of een kwart hiervan, dan is het toch nog wel serieus de moeite waard om naar te kijken, toch? Alle kleine beetjes helpen! En, afhankelijk van het model, heb je de aankoop binnen 1 - 2 jaar al terugverdiend.

  Benamingen van fabrikanten

  Voor koude start zijn er wat verschillende benamingen in de markt. Elke fabrikant geeft er zijn eigen naam aan, maar het betekent verder wel allemaal hetzelfde. Zie hieronder een overzicht met merken en de bijbehorende benamingen:


  • Hotbath: Hotbath Flower Power System
  • Brauer: ColdStart
  • IVY: ColdStart
  • Blue Label: Cold Start
  • Regn: Coldstart
  • Hansgrohe: CoolStart
  • Grohe: SilkMove ES (Energy Saving)
  • Duravit: FreshStart

  Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel ook overtuigd van de ColdStart techniek. Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Stel ze gerust in onderstaand formulier!

  Productenvergelijker 0
  Openen