10 duurzame tips voor de badkamer
De aanschaf van een badkamer is iets waar je goed over nadenkt. Daarnaast moet een badkamer ook een flink aantal jaren mee gaan.
Wil jij ook graag een steentje bijdragen aan een groener leven, waar duurzaamheid een grotere rol speelt? Dan is de badkamer een mooi plek om daar een begin te maken. De badkamer is tenslotte de plek waar het meeste water wordt verbruikt. Door gebruik te maken van recyclebare materialen kan je al grote stappen maken. Maar ook op kleinere schaal kan je veel doen om duurzamer te leven. Denk bijvoorbeeld aan minder energieverbruik in je badkamer en het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je een duurzame badkamer wilt? Wij geven je 10 tips om je op weg te helpen!
Kies duurzame materialen
Kies voor een duurzame badkamer materialen die recyclebaar zijn. Zo zijn lood- en kopervrije spiegels, glazen wanden en keramische tegels een duurzame keuze.
Bij de aanschaf van een houten meubel kan je vaak zie hoe duurzaam dit meubel is geproduceerd. Staat er een FSC-logo op, dan weet je dat het meubel is gemaakt van FSC gecertificeerd hout.
Vinyl, Acryl en kunsstof zijn producten die niet goed te recyclen zijn. Daarnaast heeft kunsstof de eigenschap minder lang mee te gaan dan de duurzame producten. Het voordeel van een bad van acryl is wel dat het badwater langer warm blijft. Toch nog een voordeel als je voor een acryl bad hebt gekozen of deze al in je badkamer staat. Een goed alternatief voor vinyl op de vloer is het leggen van linoleum. Linoleum is namelijk een natuurproduct. Een mengsel van lijnolie, kurk, houtmeel, kalksteen en hars wordt aangebracht op een stuk jute of canvas. Natuurlijker kan je het niet krijgen! En het leuke is, het is verkrijgbaar in allerlei trendy en tijdloze kleuren!
Bespaar water
Water besparen houdt meer in dan de kraan dicht doen tijdens het tandenpoetsen. Water besparen kan namelijk op heel veel manieren. Uiteraard laat je de kraan niet stromen als je je handen wast en het is ook zonde om de kraan lang te laten stromen tot het warme water komt.
Hergebruik douchewater
Ooit gehoord van grijs water? Grijs water is het afvalwater wat niet afkomstig is van het toilet. Denk hierbij aan afvalwater na het douchen of van de vaatwasser en wasmachine. Dit water kan door een speciaal grijswater systeem hergebruikt worden om het toilet door te spoelen. Zo bespaar je een heleboel water! Een andere makkelijke manier om water in het toilet te besparen is door niet na elke plasje door te spoelen. Soms kan je dit best eens overslaan. Dit scheelt toch weer 6 liter water!
Ventileer goed
Een raam open zetten tijdens en na het douchen werkt natuurlijk nog altijd het beste. Maar een goed ventilatiesysteem kan eigenlijk niet missen in de badkamer. Vergeet na het douchen het ventilatiesysteem niet weer uit te zetten. Als graadmeter kan je kijken of de spiegel nog beslagen is. Is deze vrij van condens? Dan kan de ventilatie weer uit!
Duurzame schoonmaakmiddelen
Wanneer je nagaat dat alles wat je schoonmaakt in de badkamer, ook weer door het putje wegspoelt. Dus alle chemische goedjes waar je kalk mee verdwijnt, je bad weer gaat glimmen... het is niet goed voor de natuur. Kies daarom bewust voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Je kunt ze ook zelf maken als je dat wilt! En je hebt heus niet 100 soorten schoonmaakmiddelen nodig. Een paar goede basis ingredienten zijn vaak al genoeg om het meeste schoon te krijgen. Lees meer over hoe je zelf duurzaam schoonmaakmiddel kunt maken of tips hoe je de badkamer goed schoon kunt maken.