Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, morgen in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, morgen in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Alles over handdoeken

    Alles over handdoeken

     

     

     

    Handdoeken kopen

    Misschien heb je al een assortiment prachtige handdoeken in de kast liggen, maar mocht je je nog steeds afdrogen met de handdoeken uit de uitzet waarmee je 20 jaar geleden op kamers ging, dan is het tijd om eens op zoek te gaan naar een nieuwe collectie. Gooi de oude trouwens niet weg, want daar kun je nog van alles mee!

    Hoeveel handdoeken heb je nodig?

    De meningen over het ideale aantal handdoeken per lid van je huishouden lopen nogal uiteen, maar de consensus lijkt te zijn dat je in ieder geval drie sets van drie maten per persoon nodig hebt. Daarbij bestaat één set uit een gastendoek, een handdoek en een badlaken of strandlaken (maar net wat je het prettigst vindt). Er ligt dan een schone set in de linnenkast, één set gebruik je in de badkamer en één set zit in de was. 

    Welke maten zijn er?

    Globaal zijn er vier verschillende soorten handdoeken:

     

    • gastendoekjes
    • handdoeken
    • badlakens
    • strandlakens

     

    Tabel met maten van handdoeken

    Gastendoekjes gebruik je in het toilet om je handen aan af te drogen na het wassen en in de badkamer om bijvoorbeeld je gezicht af te drogen nadat je je hebt geschoren of je make-up af hebt gehaald. 

    Standaard handdoeken gebruik je om je lichaam af te drogen na het douchen en hier kun je ook je haar in wikkelen als je dat na het douchen prettig vindt. 

    Badlakens kun je ook gebruiken om je af te drogen en deze kun je om je middel wikkelen. 

    Strandlakens zijn erg groot om je mee af te drogen, maar je kunt ze wel om je lichaam wikkelen (onder je oksels). Daarnaast kun je ze natuurlijk meenemen naar het strand!


    Waar moet je op letten?

    Goede handdoeken kopen, is best lastig. Je kunt helaas niet afgaan op de zachtheid van de handdoeken als je in de winkel staat, want fabrikanten voegen kunstmatige verzachters toe aan de stof zodat ze altijd fluweelzacht aanvoelen terwijl ze in de schappen liggen. Het is maar helemaal de vraag of ze die zachtheid na een paar keer wassen nog zullen hebben. Ook op de prijs kun je niet echt afgaan, hoewel supergoedkope handdoeken zelden van acceptabele kwaliteit zullen zijn. Let in ieder geval op de volgende zaken:

    • Het gewicht van de stof, uitgedrukt in gram per m2. Boven de 550 gram/m2 heb je te maken met een middelzware stof. Boven de 650 gram/m2 gaat het om hotelkwaliteit. Egyptisch katoen is de gouden standaard, maar pimakatoen is over het algemeen ook van goede kwaliteit. Als de handdoeken hiervan zijn gemaakt, staat dit ongetwijfeld aangegeven. 
    • Kijk op het labeltje of de handdoek is gemaakt van 100% gekamd katoen, want dat blijft heel lang zacht. Bij gekamd katoen zijn de kortere draden verwijderd, waardoor de handdoek sterk blijft en je geen pluisjes krijgt.
    • Kijk goed naar de dichtheid van de lusjes in het weefsel. Hoe hoger de dichtheid, hoe meer water de handdoek zal kunnen absorberen.
    • Kijk naar de zoom: dit moet in ieder geval een dubbele zoom zijn. Daarbij is de onderkant van de stof twee keer gevouwen en daarna gestikt. Het stiksel moet ook dubbel zijn, want dat maakt de zoom veel sterker. 
    • Vouw de handdoek uit in de winkel en houd hem met twee handen omhoog. Zo kun je het gewicht van de handdoek goed beoordelen en krijg je een beter beeld van de kwaliteit.

    Je handdoeken onderhouden

    Handdoeken zijn duur. Of je ze nu bij de Hema koopt of extra geld neerlegt voor hotelkwaliteit van Egyptisch katoen, de kans is groot dat je voor minimaal een paar honderd euro aan handdoeken in de kast hebt liggen. Hoe houd je je handdoeken dan zo lang mogelijk mooi, zacht en fluffy?

    Hoe vaak moet je ze wassen?

    Eén van de belangrijkste manieren waarop je kunt zorgen dat je handdoeken langer mee gaan en mooi blijven, is door ze niet te vaak te wassen. Elke keer dat je ze wast, zullen ze toch wat kleur kwijt raken (of vergrijzen, als je witte handdoeken hebt) en zullen de vezels verzwakken. Gastendoekjes moet je om de dag vervangen. Handdoeken, badlakens en strandlakens kunnen tot drie keer gebruikt worden. Hang ze tussendoor uit op een handdoekstang of een handdoekrek zodat ze goed drogen.

    Wassen

    Eén van de voornaamste redenen dat je handdoeken na verloop van tijd lijken te veranderen in schuurpapier en niet lekker fris meer ruiken, is dat er zich zeepresten ophopen in de stof. Dat kun je voorkomen en zelfs ongedaan maken door ze op de juiste manier te wassen.

    Handdoeken in de wasmachine
     
    • Doe niet te veel handdoeken in de wasmachine. Tegenwoordig voelen we ons vaak schuldig als de trommel niet stampvol zit, want wassen kost water en energie. Maar bedenk je wel dat handdoeken erg zwaar zijn, helemaal als ze zich hebben volgezogen met water. Een trommel vol met handdoeken is dan ook erg belastend voor je wasmachine. Daarnaast kan het zeepwater niet goed worden uitgespoeld als je wasmachine helemaal is volgepropt. Je krijgt dan stijve, platte handdoeken en dat is op den duur niet goed voor de stof, dus zul je zowel je wasmachine als je handdoeken eerder moeten vervangen.
    • Gebruik niet te veel wasmiddel (vooral een valkuil als je vloeibaar wasmiddel gebruikt). Je kunt het beste zelfs nog iets (zo'n 30%) minder gebruiken dan door de fabrikant staat aangegeven op de verpakking. Je handdoeken worden toch wel schoon en zo weet je zeker dat je wasmachine in staat is om alle zeep goed uit te spoelen.
    • Was warm genoeg - liefst op 40 graden. Nog iets om je schuldig over te voelen, ik weet het. Maar wasmiddel lost niet goed op als je te koud wast en blijft dan achter in de stof. Ook warm genoeg wassen verlengt de levensduur van je handdoeken en zo spaar je het milieu weer. Als je wasmachine het toelaat, kun je er ook voor kiezen om het wasprogramma te starten met een lege trommel en de handdoeken er pas in te doen nadat het wasmiddel al is opgelost in het water.
    • Was ook niet te warm, want hitte beschadigt de vezels. Alleen als je ziek bent of de handdoek op een andere manier in contact is gekomen met ziektekiemen, kun je ze op 60 graden wassen.
    • Gebruik geen wasverzachter. Wasverzachter legt namelijk een laagje siliconen om de katoenvezels en daar zitten twee nadelen aan: ten eerste absorberen je handdoeken dan minder water zodat je huid nat blijft als je je afdroogt; ten tweede kan het wasmiddel dan bij het wassen niet goed doordringen in de vezels zodat je handdoeken niet goed schoon worden.
    • Was je handdoeken eens per twee maanden met azijn. Vul hiervoor het vakje dat bedoeld is voor wasverzachter tot het max-lijntje met schoonmaakazijn of natuurazijn. De wasmachine voegt het dan toe aan het water tijdens de laatste spoeling. Azijn helpt namelijk bij het afbreken van zeepresten en je zult zien dat je handdoeken nog nooit zo zacht zijn geweest. De geur van azijn verdwijnt helemaal.
    • Nog zo’n huishoudtrucje: voeg af en toe een half kopje baking soda toe aan het wasmiddel. Baking soda helpt net als azijn bij het afbreken van zeepresten en het helpt ook als je handdoeken muf zijn gaan ruiken.

    Drogen

    Als je een droger hebt, dan is de kans groot dat je je handdoeken daar altijd mee droogt. Het duurt ten slotte erg lang voor ze droog zijn als je ze aan de lijn hangt en misschien heb je ook gehoord dat de droger je handdoeken juist zacht en vol maakt. Dat is waar, maar het is een beetje een catch-22: de droger voegt inderdaad lucht toe tussen de vezels zodat je handdoeken lekker vol worden, maar de hitte en mechanische stress beschadigen de stof op den duur ook. Er is helaas geen perfecte oplossing, maar dit zijn twee acceptabele mogelijkheden:

    Handdoeken drogen aan de lijn
    • Droog je handdoeken grotendeels aan de lijn en gooi ze alleen op het einde nog even in de droger. Denk er ook hierbij weer om dat je de trommel niet te vol propt.
    • Droog je handdoeken helemaal aan de lijn en schud ze na het drogen handmatig op. Zo worden ze natuurlijk nooit zo zacht als bij optie 1.

    Zorg dat je handdoeken helemaal droog zijn voor je ze in de kast legt, anders loop je het risico dat ze al snel weer muf gaan ruiken. Als ze echt te nat zijn, kan zelfs het weer er in komen. En als laatste: gebruik je de droger, haal de handdoeken er dan direct uit nadat het programma is afgelopen en vouw ze ook meteen op. Als je ze laat zitten, zakken ze op een gegeven moment weer in. Weg, fluffiness.

    Helemaal in de winter is er niets zo fijn als een dikke, zachte (liefst nog warme) handdoek om je in te wikkelen na het douchen. Met bovenstaande tips hoop ik dan ook dat je nog jarenlang van je handdoeken kunt genieten!

     

     

     

    Productenvergelijker 0
    Openen