Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, vanavond in huis*

    5573 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, vanavond in huis

    5573 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Alles over RVS (Roestvast staal)

    Alles over RVS (Roestvast staal)


    RVS is weer helemaal hip en dat zien we onder andere doordat er steeds meer mee wordt geëxperimenteerd door ontwerpers en fabrikanten. Je kunt het zo gek niet bedenken of we verkopen het tegenwoordig in RVS! Tegenwoordig wordt er echt van alles van gemaakt - van RVS kranen tot RVS handdoekradiatoren en van RVS douchewandprofielen tot RVS wastafels. Maar wat is RVS nou precies? En moet je het wel in je badkamer willen?

    Wat is RVS?

    RVS staat voor Roestvast Staal (ook wel Roestvrij Staal - hoewel dat eigenlijk niet klopt, omdat het wel kán roesten). Het is een staallegering die bij blootstelling aan zuurstof of water een chemische reactie ondergaat. Er vormt zich dan een onzichtbaar beschermlaagje aan de buitenkant, zodat het materiaal niet gaat roesten. Dit maakt RVS enorm slijtvast en dus ook heel duurzaam.

    RVS is een verzamelterm voor een groot aantal verschillende legeringen die allemaal net weer andere eigenschappen hebben. De meest veel voorkomende legeringen zijn RVS 304 en RVS 316. RVS 316 wordt beschouwd als een van meest hoogwaardige legeringen. Deze is minder gevoelig voor chloriden en zuren dan andere RVS legeringen en is zeer corrosiebestendig. Daarom is RVS 316 juist heel geschikt voor gebruik in de badkamer. Het is een luxe materiaal dat bestand is tegen intensief dagelijks gebruik.

    Hotbath Cobber CB003MC wastafelkraan
    Smedbo Dry elektrische handdoekradiator compact
    Lanesto Vanity opzetwastafel in koper

    Eigenschappen van RVS

    Ook niet onbelangrijk: het materiaal is mooi om te zien. De subtiele glans geeft een ingetogen, exclusieve uitstraling. Toch is RVS relatief betaalbaar én het heeft een aantal prettige eigenschappen die juist in de badkamer goed van pas komen. 

    1. RVS is duurzaam omdat het ontzettend slijtvast is. Dankzij de beschermende oxidatielaag aan de buitenzijde van het metaal roest het bijna niet. Het gaat dus simpelweg heel lang mee. 
    2. RVS is milieuvriendelijk omdat het productieproces van RVS het milieu spaart, zeker in vergelijking met andere metalen als bijvoorbeeld koper. Verder zijn de thermische isolatie-eigenschappen van RVS uitstekend en verliest het veel minder warmte dan andere metalen. Dat maakt het een goede en besparende materiaalkeuze voor bijvoorbeeld RVS kranen. RVS is ook volledig en oneindig te recyclen. Als milieu-overwegingen voor jou een rol spelen bij de keuze van materialen, dan is RVS dus een goede optie.
    3. Een andere fijne eigenschap van RVS is dat het materiaal erg hygiënisch is omdat het geen poriën bevat waar vuil en bacteriën in kunnen gaan zitten. Gepolijst RVS is daarom net zo makkelijk schoon te maken als bijvoorbeeld glas. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen kalkophoping op het RVS krijgt, want daar kan het niet zo goed tegen. 

    Onderhoud van RVS

    Als je RVS in je badkamer hebt, of het nu om een RVS toiletrolhouder of een design badkraan gaat, neem het dan het liefst elke dag even af met een sopje van warm water met groene zeep of een ander mild reinigingsmiddel, spoel het goed na met water en maak het daarna droog met een zachte doek. De reden dat je dit het beste elke dag kunt doen, is dat je daarmee de opbouw van kalk op het RVS voorkomt. Dat zorgt er ook voor dat er zich geen vuil of zeepresten kunnen opbouwen, zodat je geen agressieve schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken om die er weer af te halen. RVS kan namelijk ook niet goed tegen zure of bijtende ingrediënten. Met name chloor of chloorhoudende producten moet je ver bij RVS uit de buurt houden.

    Chroom of RVS

    Vaak zijn producten zowel verkrijgbaar in RVS als in chroom. Chroom geldt nog steeds een beetje als de standaard en RVS is dan vaak de ‘luxe’ variant. Wat zijn dan de verschillen tussen die twee materialen

    • RVS heeft een geborstelde of zijdeglans afwerking terwijl chroom een hoogglans afwerking heeft.
    • Op RVS zie je dan ook minder snel vingerafdrukken en vuil dan op chroom.
    • RVS krast minder snel dan chroom en krassen zijn minder zichtbaar.
    • RVS is roestvast. Chroom roest in principe ook niet, maar verchroomde producten bestaan uit een metalen kern met een coating van chroom. Als die coating beschadigd raakt, kan de metalen kern eronder wél gaan roesten.

    RVS of RVS look

    Let goed op als je producten van RVS wilt kopen, want er wordt onderscheid gemaakt tussen RVS en RVS-look. Tot die tweede categorie behoort materiaal dat eruit ziet RVS, maar dat in ieder geval een kern heeft die van een ander materiaal is gemaakt. Meestal is de kern dan van messing. De coating is soms van echt RVS en soms van een andere metaalsoort die erop lijkt, zoals nikkel. Gaat het je voornamelijk om de look, dan kun je daar prima voor kiezen. Wil je ook graag de kwaliteitsvoordelen van het materiaal RVS, dan kun je beter kiezen voor massief RVS.

    Productenvergelijker 0
    Openen