Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, maandag in huis* 5543 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, maandag in huis*

  5543 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, maandag in huis

  5543 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Help, hoe moet ik het bedieningspaneel van mijn wc vervangen?

  Help, hoe moet ik het bedieningspaneel van mijn wc vervangen?

   

  Als de spoelknop van je toilet niet meer werkt, dan komt dat meestal doordat er ergens een onderdeeltje is afgebroken of losgekomen. De spoelknop van je wc is dan waarschijnlijk kapot. Doorspoelen zonder doorspoelknop is nogal een uitdaging, dus zit er maar één ding op: je moet de wc drukknop vervangen. Maar hoe?

  Het oude bedieningspaneel demonteren en verwijderen

  Wees voorzichtig bij het verwijderen van het oude afdekplaatje van je bedieningspaneel, want als je er zomaar aan gaat scheuren of er een schroevendraaier achter zet, dan kan er van alles afbreken. Misschien niet zo erg als je de wc doorspoelknop toch moet vervangen, maar als je eerst wilt kijken of hij nog te redden is, doe het dan met beleid. Je kunt het plaatje meestal heel eenvoudig verwijderen door het omhoog te drukken en dan de bovenkant naar je toe trekken en het daarna te laten zakken.

  Vervolgens moet de onderplaat van het bedekkingspaneel ook worden verwijderd. Hoe je dat doet verschilt per merk, maar wijst zich meestal vanzelf. De onderplaat zit vastgeklikt op het achterliggende reservoirframe en moet daarvan worden losgemaakt. Bij de Geberit Sigma-serie kun je de onderplaat bijvoorbeeld losmaken door het blauwe schuifje aan de linkerkant naar boven te trekken en het blauwe schuifje aan de rechterkant naar onderen te trekken. Daarmee ontgrendel je twee witte hendeltjes die je vervolgens een kwartslag naar binnen toe draait. Je kunt de onderplaat dan heel eenvoudig uitnemen. Op deze YouTube video zie je hoe dat in zijn werk gaat.

  Een nieuw bedieningspaneel kiezen

  Als je je drukplaat wilt vervangen dan moet deze compatibel zijn met het bestaande mechanisme. De meeste fabrikanten van hangtoiletten/inbouwreservoirs bieden een of meerdere bijpassende drukplaten voor elk model - daar ben je aan gebonden. Welk type jij hebt, kun je zien als je het bedieningspaneel verwijdert; je kijkt dan rechtstreeks op het reservoir. De bedieningsplaat moet daarnaast passen in de ruimte die hier bij de installatie van het inbouwtoilet voor is gemaakt. Dit gebeurt namelijk tegelijk met het afdekken van het inbouwreservoir en deze ruimte kan later niet zo maar groter worden gemaakt. Wil je dat wel, dan krijg je te maken met een aanzienlijk ingrijpendere renovatie.

  Het nieuwe bedieningspaneel monteren

  Het monteren van je nieuwe bedieningspaneel gaat in omgekeerde volgorde van het demonteren. Je klikt de onderplaat op het reservoirframe en daarna schuif je de afdekplaat van bovenaf omlaag totdat hij vastklikt.

   

  Productenvergelijker 0
  Openen