Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Is een badkamermeubel bestand tegen water?

  Annagreet

  Geschreven door:  Annagreet Tiersma

  13 juni 2023

  Bewerkt op: 19 juni 2023 11:19
  Is een badkamermeubel bestand tegen water?

  Een badkamermeubel, misschien wel het meest gebruikte pronkstuk van de badkamer. In hoeverre is eigenlijk je -wellicht net nieuwe- badkamermeubel bestand tegen water?


  Laten we eerst een lang antwoord kort maken; een badkamermeubel, eigenlijk bedoelen we in deze blog de houten onderkast van het badkamermeubel, is weliswaar waterafstotend, maar helaas niet waterbestendig. Er zijn echter wel verschillen tussen badkamermeubelen. In deze blog leggen we de verschillen uit en hoe je schade door water kunt voorkomen.

  Badkamermeubelen met een HPL-, melamine-, fineerlaag e.d.


  De meeste badkamermeubelen zijn in de basis uit MDF vervaardigd, een soort geperste houtvezel. Dit is vervolgens afgewerkt met een dunne afwerklaag zoals HPL, melamine of fineer en vaak in een houtprint of een effen kleur. De afwerklaag van zichzelf zal niet zoveel problemen ondervinden van wat water, maar het MDF zeer zeker wel. Als dit te lang of vaak nat wordt zal het opzwellen door absorptie van water. Door de opzwelling zal de afwerklaag van het badkamermeubel, de onderkast dus wel te verstaan, openscheuren en los gaan laten. Dit is dan ook direct het begin van het einde van je badmeubel. Het is namelijk niet goed te herstellen.

  Badkamermeubelen van massief hout

  Dan is er nog massief hout. Dit kent niet de nadelen van het eerder besproken MDF en een massief houten badkamermeubel heeft ook niet een extra afwerklaag. Dit maakt een badkamermeubel iets minder gevoelig voor water, maar massief hout heeft wel de neiging om te gaan werken, met andere woorden; krom te trekken en uit te zetten. Hiernaast kunnen er vervelende vlekken trekken in het hout.

  Hoe kun je waterschade voorkomen?

  Hoe je het beste waterschade kunt voorkomen kunnen we grofweg onderverdelen in de drie onderstaande categorieën:

  Plaatsing

  Een badkamerruimte is ingedeeld in zones. In onderstaande afbeelding zie je de verdeling. Een badkamermeubel behoor je te plaatsen in zone 3. Bij plaatsing in zone 2 zou het badkamermeubel onbedoeld (spat)water op kunnen vangen.


  Gebruik

  Bij het tandenpoetsen, scheren en alle andere denkbare zaken kan door (spat)water de onderkast van het badkamermeubel nat worden. Door dagelijks gebruik kan op ten duur waterschade ontstaan aan de onderkast van het badmeubel. Belangrijk hierbij is om er voor te zorgen dat het houtwerk zo min mogelijk nat wordt en het direct droog te maken, mocht het per ongeluk wel nat worden.

  Ventilatie

  Door onvoldoende goede ventilatie zal de badkamerruimte frequent een te hoge luchtvochtigheid hebben na gebruik. Hierdoor kan er evengoed schade ontstaan aan je mooie badkamermeubel. Goed ventileren is dus erg belangrijk.


  Productenvergelijker 0
  Openen