Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Waar moet je op letten als je een bad koopt?

  Waar moet je op letten als je een bad koopt?


  Als je op het punt staat een bad te kopen, dan is dat waarschijnlijk omdat je een volledige badkamerrenovatie op de planning hebt staan. Spannend! Eindelijk is het tijd voor de badkamer van je dromen. Het bad zal daar een niet onbelangrijke rol in gaan spelen, want dat is de plek waar je binnenkort helemaal tot rust zult kunnen komen. Maar dan moet je natuurlijk wel een bad zien te vinden dat helemaal bij je past.

  Waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een bad? 

  • De afmetingen
  • Het materiaal
  • Het type bad (vrijstaand, halfvrijstaand, inbouw)
  • Welke kranen er op passen 
  • Waar de afvoer zit

  Afmetingen

  Laten we beginnen bij de afmetingen. Uiteraard speelt de grootte van je badkamer hierin een aanzienlijke rol, want in een badkamer van 5 m2 kun je geen tweepersoons whirlpool kwijt, hoezeer zo’n bad ook in je lifestyle zou passen. Toch is het handig om eerst te bedenken hoe groot het bad van je dromen idealiter zou moeten zijn en dan kun je later kijken of er praktische of ruimte-gerelateerde redenen zijn om toch voor een andere maat te kiezen.

  Hoe groot je bad moet zijn, hangt ervan af hoe groot je zelf bent, hoe je in bad wilt zitten (rechtop of languit liggend) en of je (meestal) alleen wilt badderen of ook regelmatig met zijn tweeën. De meest gangbare badmaat is 180cm bij 80cm. Deze afmeting is geschikt voor de meeste mensen, mits je alleen in bad gaat. Ben je erg lang, dan kun je ook kiezen voor 190cm bij 80cm. Je kunt dan languit in bad liggen, eventueel met een neksteuntje op de badrand voor extra comfort. Wil je graag met zijn tweeën in bad kunnen, dan heb je zeker wat extra lengte nodig en, omdat je toch wat meer opgevouwen moet zitten, liefst ook wat extra breedte. Een bad van 190cm bij 90cm is dan mooi.

  Vrijstaand bad model Toledo van merk Riho

  Materiaal

  Kies je voor een standaard ligbad, dan heb je op het gebied van materiaal geen keuze. Dit zijn altijd baden van acryl. Daar is niets mis mee, want acryl is een zeer praktisch materiaal met hele goede eigenschappen. Maar kies je voor een vrijstaand bad, dan kun je ook kiezen voor een bad van Solid Surface of een vergelijkbaar composiet. Dit materiaal wordt bij vrijstaande baden veel toegepast, omdat het eigenschappen heeft die het mogelijk maken om een strakkere vormgeving te realiseren. Daarnaast komt de matwitte, bijna satijnen uitstraling van dit materiaal prachtig tot zijn recht in een vrijstaand bad.

  Type

  Kies je voor een inbouwbad, een halfvrijstaand bad of een vrijstaand bad? Deels is dat natuurlijk een kwestie van smaak, maar er zijn ook enkele praktische overwegingen die je keuze wellicht kunnen beïnvloeden. Het gaat dan met name om de beschikbare ruimte en de plaatsing van waterleidingen en afvoer. Een standaard ligbad, dat wordt ingebouwd in een frame en afgewerkt met tegels, komt in principe tegen wand aan (in het geval van een hoekbad, in de hoek) en neemt relatief de minste ruimte in beslag. Qua installatie is dit de makkelijkste en dus ook de goedkoopste optie. De waterleidingen worden door de muur naar het bad toe geleid. De afvoer verdwijnt in de vloer.

  Een vrijstaand bad komt midden in de ruimte te staan en neemt daardoor meer ruimte in beslag. Je hoeft er niet per se aan alle kanten omheen te kunnen lopen, maar om de luxe uitstraling van een vrijstaand bad te krijgen, moet het wel een stukje van de muur af staan want anders ziet het geheel er onnatuurlijk en propperig uit. Daarvoor heb je natuurlijk een flinke badkamer nodig. Daarnaast zit je met de waterleidingen. Die moeten onder de vloer worden doorgetrokken naar de plek waar het bad komt te staan. Dat is ingrijpend en daardoor vallen de installatiekosten uiteraard hoger uit.

  Een halfvrijstaand bad is een mooie tussenoplossing als de ruimte en/of het budget het niet toelaten om een vrijstaand bad te plaatsen. Dit bad heeft één of twee rechte zijden die tegen de muur worden geplaatst, terwijl de vrije zijden eruit zien als die van een vrijstaand bad. Zo krijg je de uitstraling van een vrijstaand bad terwijl het er toch natuurlijk uitziet dat het tegen de wand staat. Je kunt de waterleiding gewoon door de muur trekken, waarbij je idealiter gebruik kunt maken van reeds bestaande leidingen.

  Standaard ligbad met zwarte ombouw van Xenz

  Vorm

  Ook niet onbelangrijk is de vorm van het bad. Door hiermee te spelen kun je soms in zelfs de kleinste badkamer tóch een bad kwijt. Veelvoorkomende vormen zijn:

  • Rechthoekig
  • Asymmetrisch
  • Driehoekig
  • Vijfhoekig
  • Zeshoekig
  • Ovaal
  • Achthoekig
  • Rond

  Een asymmetrisch bad, dat aan de ene korte zijde breder is dan aan de andere korte zijde, kan bijvoorbeeld net genoeg vloerruimte overlaten in de rest van je badkamer, en aan comfort hoef je weinig in te leveren. Je moet dan alleen zorgen dat je met je lijf aan de brede kant zit en je voeten naar de smalle kant steken. Met zijn tweeën in zo'n bad is wel wat lastiger.

  Om zoveel mogelijk ruimte te besparen, plaats je je bad natuurlijk het liefst in een hoek. Je hoeft er dan maar aan twee kanten bij te kunnen - of, als je een nisje creëert door er een muurtje bij te plaatsen, zelfs maar aan één kant.

  Kranen

  Houd er bij de aankoop van je bad ook rekening mee wat voor type kraan bij dat bad past en of je die kraan zonder al te ingrijpende verbouwing van je badkamer kunt plaatsen. Bij een vrijstaand bad heb je, zoals gezegd, altijd een vrijstaande badkraan nodig tenzij je het bad tegen de muur plaatst. Bij een halfvrijstaand bad kun je een vrijstaande badkraan plaatsen als je dat mooi vindt, maar meestal kiest men hierbij voor een inbouwkraan met uitloop uit de muur. 

  Een laatste optie is de badrandkraan - als je dat een mooie look vindt, houd er dan rekening mee dat niet elk bad geschikt is voor een badrandkraan. Bij een standaard ligbad kun je de kraan in een tegelplateau naast het bad verwerken als de badrand geen optie is, maar bij een vrijstaand bad moet het in de rand. De rand moet dus plat en breed genoeg zijn (en in veel gevallen moet je de gaten er zelf in maken - een hele opgave!).

  Afvoer

  Nog een puntje waar je even bij stil moet staan: waar zit de afvoer? Als je met zijn tweeën comfortabel in bad wilt kunnen, dan is een afvoer in het midden van het bad het handigst. Anders zit één van jullie met zijn billen op de plug en met zijn rug tegen de waste. Ga je alleen in bad, dan kan de afvoer zowel in het midden als aan het voeteneinde van het bad zitten.

  Als het goed is weet je nu waar je op moet letten en kun je zonder twijfelen het bad van je dromen uitzoeken in onze webshop. Maak het bad helemaal compleet met een badplank voor je e-reader en een krukje voor je wijn en ahhhhh... genieten maar!

  Productenvergelijker 0
  Openen