Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Hotbath vs Brauer: de verschillen

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  4 juni 2024

  Bewerkt op: 14 juni 2024 11:52

  Ben je op zoek naar nieuwe kranen voor je badkamer en wil je graag de échte verschillen weten tussen Hotbath en Brauer? In dit artikel neem ik je uitgebreid mee door onze jarenlange ervaringen tusen beide fabrikanten. Er zijn zeker overeenkomsten, maar ook belangrijke verschillen. Laten we daar eens verder in duiken.

  Hotbath vs Brauer: de verschillen

  Eerder heb ik uitgebreide artikelen geschreven over of Hotbath en Brauer goede merken zijn voor jouw badkamer of toiletruimte. Daarbij heb ik de merken beoordeeld op verschillende aspecten. Laten we in dit artikel eens de merken naast elkaar leggen en bekijken hoe de ene presteert t.o.v. de ander. Dit doe ik op basis van de volgende onderwerpen:

  • Herkomst van het bedrijf
  • Breedte assortiment
  • Design
  • Kwaliteit
  • Productie
  • Prijzen
  • Garantie
  • Service & onderdelen
  • Duurzaamheid

  Leestip 1: Is Hotbath een goed merk?

  Leestip 2: Is Brauer een goed merk?

  Herkomst van het bedrijf

  Beide bedrijven zijn van origine Nederlandse bedrijven. Hotbath is gevestigd in Alblasserdam en bestaat sinds 2006. Vanaf dag één hebben ze hun focus en passie met Italië gebundeld en hebben ze de visie gehad voor het ontwikkelen van een hoogwaardige kraan.

  Het bedrijf achter Brauer, Topa Bathroom Products, bestaat sinds 2009 en is begonnen met het importeren van badkamermeubels. Later is daar glaswerk (douche opstellingen) bij gekomen en sinds 2016 hebben ze daar Brauer kranen als merk aan toegevoegd.

  Breedte assortiment

  Zoals ik hierboven al beschreef, is de herkomst van beide bedrijven nog steeds wat hen vandaag de dag drijft als we kijken naar de breedte van het assortiment. Maar dat doen ze beide wel op een andere manier.

  Hotbath

  Hotbath richt zich puur en alleen op kranen en bijpassende accessoires. Qua breedte kun je met Hotbath kranen werkelijk alle kanten op. In totaal bestaat het assortiment van Hotbath uit 17 verschillende series en zijn 18 kleurfinishes beschikbaar. Elke serie heeft zijn charme, stijl, doelgroep en prijskaartje.

  Op gebied van kranen is er geen nee te koop. Van opbouw of inbouwkraan tot het kunnen douchen onder meerdere regendouches, inbouw plafonddouches met watervalstralen. Ook cascade uitlopen, zijjets en keukenkranen liggen in de mogelijkheden. En dat allemaal verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Ik kan zo op kranengebied niks bedenken wat ze hier in missen.

  Hotbath Cobber CB7072

  Voorbeeld van een item van de Hotbath Cobber '70 range (CB7072) waarbij alle rozetten gelijk zijn.

  Brauer

  Met Brauer (Topa Bathroom Products) kun je weer op een andere manier de breedte in. Brauer is inmiddels uitgegroeid tot een totaalleverancier. Zo hebben ze Brauer kranen, maar bieden ze ook Brauer glaswerk voor doucheoplossingen en hebben ze badkamermeubels in het assortiment.

  Op gebied van kranen is Brauer minder uitgebreid dan Hotbath, maar Brauer heeft als voordeel dat je conceptmatig een bepaalde kleur breder kunt doortrekken dan Hotbath dat kan. Neem bijvoorbeeld de kleur koper. Je kan met Brauer dezelfde kleur doortrekken in accessoires, in het profiel of scharnieren van je inloopdouche, in de handgrepen van je badkamermeubel of in de spiegellijst. Er zijn weinig merken waar je dit op zo'n breedte kan toepassen.

  Conceptmatig van Brauer

  Conceptmatig een bepaalde kleur in je badkamer laten zien

  Design

  Beide fabrikanten hebben verschillende kleuren in hun assortiment. Ook qua design zijn er verschillen tussen beide. Hier is geen goed of fout in. Over smaak valt niet te twisten, het is maar net wat jij wel of niet mooi vindt. Toch staat Italië wereldwijd bekend om zijn kraanspecialisten, design en oog voor detail. Dat zie je terug in de producten van Hotbath.

  Op gebied van design is de Italiaanse vakmanchap van Hotbath verfijnder dan die van Brauer. Als je er van een afstand naar kijkt zijn het beide prachtige merken, maar als je inzoomt dan zitten er verschillen in de details.

  Uitloop wastafelkraan

  De opbouw wastafelkranen van Brauer hebben een rechte uitloop. Hotbath heeft een gebogen uitloop

  Brauer rechte uitloop

  Brauer

  Hotbath gebogen uitloop

  Hotbath

  Rood/blauw iconen

  De warm & koud water aanduiding is verplicht op kranen. Brauer toont dit met blauw/rood iconen en Hotbath d.m.v. H (hot) en C (cold) iconen.

  Brauer rood/blauw iconen

  Brauer

  Hotbath H & C iconen

  Hotbath

  Bovenkant knop wandmengkraan

  Bij de inbouw wastafelkranen van Brauer is de bovenkant van de knop open. Hotbath heeft hier een gesloten bovenzijde.

  Brauer open bovenzijde knop

  Brauer

  Hotbath dichte bovenzijde knop

  Hotbath

  Afwerking achterzijde wastafelkraan

  Bij veel fabrikanten zit aan de achterkant van de knop van een wastafelkraan een gaatje. Hierdoor kun je met een inbus de knop er af en er op draaien. Het is 'maar' de achterkant van een kraan, maar Brauer heeft er voor gekozen om het gaatje op te vullen met een kunststof dopje. Hotbath heeft er voor gekozen om hem open te laten.

  Brauer plastic dopje

  Brauer

  Hotbath open gaatje

  Hotbath

  Iconen op thermostaat

  De iconen hebben per merk een andere vormgeving.

  Brauer thermostaat iconen

  Brauer

  Hotbath thermostaat iconen

  Hotbath

  Kartelgreep

  Beide fabrikanten hebben een serie waarbij de greep voorzien is van een kartelgreep. Hotbath is hier ooit mee begonnen door de Cobber X serie uit te brengen. Brauer heeft daar later de Carving series tegenover gezet. Zie hieronder de verschillen

  Brauer Carving

  Brauer

  Hotbath Cobber X

  Hotbath

  Kwaliteit

  Als we het hebben over kwaliteit van een kraan dan benoem ik deze drie onderdelen die belangrijk zijn voor kwaliteit:

  • Van welk materiaal zijn de kranen gemaakt?
  • Hoe zit het met de binnenwerken?
  • Kleurafwerking, hoe sterk is de toplaag en hoe lang blijft het mooi?

  Materiaal

  Qua materiaal zijn beide merken gemaakt van massief messing onderdelen en komt er geen kunststof aan te pas. Hotbath heeft daarnaast met de Archie lijn ook nog een hogere kwaliteit in hun assortiment, namelijk het onverwoestbare RVS 316 materiaal.

  Binnenwerken

  Op gebied van binnenwerken maken ze beide gebruik van de Europese binnenwerken Vernet en Neoperl. Brauer heeft daarnaast nog het Hongaarse Kerox en Hotbath de Duitse Flühs als binnenwerken. Deze behoren allemaal tot de Europese top.

  Kleurafwerking


  Hotbath

  Je hebt natuurlijk de traditionele kleuren zoals chroom en geborsteld nikkel welke al jarenlang als betrouwbaar wordt gezien. Met de komst van de gekleurde kranen is er genoeg keuze. Zo heeft Hotbath een aantal Living Colours. Een Living Colour betekent dat de producten zijn afgewerkt zonder oppervlaktebescherming, waardoor de kleur van je product op natuurlijke wijze verandert en het materiaal een uniek patina vormt. Voor de één is dit een nadeel en voor de ander een prachtig gezicht. Lees daarvoor ook mijn blog over de Living Colours.

  Wil je een gekleurde kraan die wel zijn originele uiterlijk behoudt en die jarenlang mee gaan? Dan kies je voor een kraan met PVD afwerking. Een PVD kraan van Hotbath zit maar liefst drie cycli in de vacuümkamer van de machine, wat neer komt op ongeveer een uur tot anderhalf uur. Op deze manier wordt de gekleurde coating op het metaal getrokken. Hotbath geeft maar liefst 10 jaar garantie op de PVD finish.

  Brauer

  Bij beide fabrikanten hebben we op de aantallen relatief weinig servicemeldingen. We ervaren bij Brauer in verhouding meer problemen met de kwaliteit van de kleurafwerking dan we bij Hotbath ervaren. Maar, wanneer je aan het onderhoudsadvies houdt dan staan ze volledig achter hun product en zullen ze eventuele problemen verhelpen.

  Productie

  Een Hotbath kraan wordt voor 100% in Europa geproduceerd, waarvan verreweg het grootste deel in Italië. Alleen de Gal serie wordt in Portugal geproduceerd. Ik heb de fabrieken van Hotbath in Italië met eigen ogen gezien. Wil je meer weten over de Italiaanse productie van Hotbath? Bekijk dan mijn blog over "fabrieksbezoek bij Hotbath in Italië"

  Brauer laat over zijn productie helaas weinig los behalve dat hun producten wereldwijd geproduceerd worden.

  Prijzen

  Bij hoge kwaliteit en Europese productie hoort ook een prijs. Hotbath zit in een prijssegment wat zich mengt tussen het midden en middenhoog segment. Het zit qua prijs hoger dan Brauer, maar als je het vergelijkt met andere pure Italiaanse fabrikanten zoals Dornbracht en Gessi zit het er ruim onder.

  De prijzen van Brauer liggen zeer gunstig in de markt. Brauer richt zich met zijn prijsstrategie op het middensegment. Een kleine grove benchmark.

  Chroom

  PVD kleuren

  • Brauer zit ± 40 - 50% onder de Hotbath Cobber serie
  • Brauer zit ± 20 - 30% onder de Hotbath Ace serie

  Garantie

  Zowel Hotbath als Brauer hebben vijf jaar volledige garantie.

  Hotbath geeft daarnaast 10 jaar garantie op de PVD kleurfinish en de Flühs binnenwerken, welke in de meeste kranen zitten. De binnenwerken zijn de "motoren" van de kranen en zorgen voor de juiste temperaturen en bewegingsmechanismen.

  Service & onderdelen


  Hotbath

  Ik durf uit onze eigen ervaring wel te zeggen dat Hotbath de service misschien wel als beste voor elkaar heeft van al onze fabrikanten. Je merkt dat Hotbath zich puur richt op kranen en daar ook in gespecialiseerd is. Dat merken wij ook als wij met onze contactpersonen bij Hotbath in gesprek gaan dat ze weten waar ze het over hebben.

  Als er problemen zijn binnen de garantieperiode, doet Hotbath daar zelden moeilijk over. Ander groot voordeel wat ze hebben is dat ze heel veel onderdelen hebben en deze zijn ook vrijwel altijd op voorraad. Ook als er een probleem is buiten de garantie, bijvoorbeeld een binnenwerk is stuk, dan is het mogelijk om binnen enkele werkdagen een nieuw binnenwerk te bestellen

  Brauer

  Ook de service en opvolging is bij Brauer goed. We merken dat als we problemen hebben met de kleurafwerking van een kraan dat de serviceafdeling van Brauer zich strikter houdt aan de richtlijnen van hun schoonmaak- en onderhoudsadvies van Brauer.

  Als voorbeeld: er zijn veel mensen die hun badkamer schoonmaken met microvezeldoekjes. Als ze hun kranen schoonmaken met zo'n doekje dan vervalt de garantie. Het wordt overigens bij geen enkele fabrikant geadviseerd om kranen schoon te maken met microvezeldoekjes.

  Duurzaamheid

  De kranen van Hotbath en Brauer zijn qua gebruik beide voorzien van duurzame technieken zoals Coldstart. Bij Coldstart verspil je geen onnodig warm water met je wastafelkraan. Ook zijn de meeste mengkranen en hoofddouches ingesteld op een minimale waterhoeveelheid, zonder dat er wordt ingeleverd op comfort.

  De producten van Hotbath worden op een duurzame manier geproduceerd, waarbij bijvoorbeeld restmateriaal van messing volledig wordt hergebruikt om weer nieuwe messing te maken. Alle leveringen vanuit Italië naar het magazijn van Hotbath in Alblasserdam vinden per trein plaats.

  Bij Brauer hebben we geen inzicht gekregen hoe of waar iets geproduceerd wordt. Over de productie en de duurzaamheid daarvan kan ik niks zeggen.

  Conclusie: Hotbath of Brauer?

  Als we alle onderdelen bij langs lopen, dan komt het neer op het volgende:

  Pluspunten Hotbath

  • Breedte assortiment op gebied van kranen
  • Design
  • Kwaliteit
  • Garantievoorwaarden

  Pluspunten Brauer

  • Breedte totaalassortiment (glas, meubels etc)
  • Prijs/kwaliteit verhouding

  Als je naar de bovenstaande punten kijkt, is de conclusie dat Hotbath op de meeste punten beter uit de bus komt dan Brauer. Betekent dit dat ik automatisch altijd Hotbath adviseer? Nee, dat hangt er van af. Het moet wel passen in je budget. Aan Italiaans design, betere kwaliteit en Europese productie zit een hoger prijskaartje. Met name als het gaat om de gekleurde kranen met PVD coating kan het verschil in prijs groot zijn.

  Het is goed om bij jezelf na te gaan welke onderdelen je belangrijk vindt. Vind je kwaliteit, design en/of duurzaamheid belangrijk? Of wil je een bepaalde kleur juist doortrekken in je glaswerk of badkamermeubels?

  Het is voor een ieder de afweging van, welke kwaliteit en uitstraling wil je en past dat binnen het gewenst budget. De zogenoemde prijs / kwaliteit verhouding. Hierin kunnen we jou natuurlijk helpen in advies.

  Voor de goede orde: wij staan 100% achter beide fabrikanten. Elke fabrikant heeft zijn eigen doelgroep en voors en tegens.

  Heb je nog vragen over de verschillen tussen beide merken of zou je meer advies willen? Zoals gezegd hebben we met beide fabrikanten veel ervaring. Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom.

  Productenvergelijker 0
  Openen