Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Becom Gecertificeerde webwinkel

  Is Brauer een goed merk voor mijn badkamer?

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  1 juni 2024

  Bewerkt op: 3 juni 2024 10:44

  Ben je aan het oriënteren voor nieuwe kranen voor jouw badkamer? Dan is de kans aanwezig dat je ergens in je proces in aanraking komt met het merk Brauer. Vraag je jezelf of het een kwalitatief goed merk is? Wij werken vanaf 2019 met Brauer samen. Ik zal op een transparante, open en eerlijke manier Brauer tegen het licht houden. Ook zal ik de nadelen van Brauer benoemen die wij ervaren.

  Is Brauer een goed merk voor mijn badkamer?

  Net als ik bij Hotbath heb gedaan, ga ik Brauer ook tegen het licht houden. Daarbij heb ik gezegd dat ik een merk op meerdere onderdelen beoordeel. Naar mijn mening gaat het om een mix van verschillende factoren. Daarom beoordeel ik Brauer op de onderstaande onderwerpen:

  • Over Brauer: wie zitten er achter het merk?
  • Breedte van assortiment: welke kanten kun je op met Brauer?
  • Design: hoe ziet het merk er over het algemeen uit, en hoe zit het met de details?
  • Kwaliteit: hoe zit het met de binnenwerken, kleurafwerking e.d.?
  • Productie: Hoe en waar vindt de productie van Brauer plaats?
  • Prijzen: In welk prijssegment zit Brauer?
  • Garantie: wat zijn de garanties?
  • Service & onderdelen: Hoe gaat Brauer om met problemen en onderdelen?
  • Duurzaamheid: hoe draagt Brauer zijn steentje bij aan het milieu?
  • Nadelen van Brauer: welke nadelen zie ik bij Brauer?

  In het kort over Brauer

  Brauer is een Nederlands merk van Topa Bathroom Products. Het in Tiel gevestigde bedrijf richt zich in grote lijnen op badkamermeubels en glaswerk en hebben daar sinds 2016 kranen aan toegevoegd onder de naam Brauer. Ze hebben het kranenmerk Brauer GMBH uit West Duitsland over genomen.

  Breedte van het assortiment

  Brauer is inmiddels uitgegroeid tot een totaalleverancier. Zo hebben ze Brauer kranen, maar bieden ze ook Brauer glaswerk voor doucheoplossingen en hebben ze badkamermeubels in het assortiment.

  Binnen het kranenassortiment hebben ze ook een breed programma. Van inbouw tot opbouw en van fonteinkraan tot badkraan. Je kunt je volledige badkamer en toiletruimte ermee inrichten. in 95% van de badkamers kun je met Brauer wel uitkomen. De Brauer kranen zijn verkrijgbaar in 6 kleuren:

  Chroom

  Chroom

  Mat zwart

  Mat zwart

  Geborsteld RVS PVD

  Geborsteld RVS PVD

  Geborsteld koper PVD

  Geborsteld koper PVD

  Geborsteld goud PVD

  Geborsteld goud PVD

  Geborsteld gunmetal PVD

  Geborsteld gunmetal PVD

  Conceptmatig

  Een van de grootste voordelen van Brauer is dat je conceptmatig een bepaalde kleur breder kunt doortrekken dan andere fabrikanten dat kunnen. Neem bijvoorbeeld koperen kranen. Je kan met Brauer dezelfde kleur doortrekken in accessoires, in het profiel of scharnieren van je inloopdouche, in de handgrepen van je badkamermeubel of in de spiegellijst. Er zijn weinig merken waar je dit op zo'n breedte kan toepassen.

  Brauer conceptmatig in gunmetal

  Conceptmatig in gunmetal

  Brauer conceptmatig in goud

  Conceptmatig in goud

  Brauer conceptmatig in koper

  Conceptmatig in koper

  Design

  Als ik een beetje uitzoom en mijn mening over het design over het hele merk Brauer ventileer, dan kom ik tot de conclusie dat het er gewoon prima en stijlvol uit ziet. Als ik per type kraan er kritisch van dichtbij naar ga kijken en echt ga letten op de details, dan moet ik eerlijk zeggen dat Brauer qua design nog wat kleine verbeteringen kan ondergaan. Zie het kopje "nadelen" voor een aantal voorbeelden. De vraag is natuurlijk hoe erg je dit vindt en of je het überhaupt eens bent met mijn constateringen. Design blijft een smaakkwestie.

  Qua kleuren komt Brauer vaak goed uit de bus. Dit komt omdat ze een aantal kleuren net iets anders hebben dan andere fabrikanten. Als je kijkt naar hun koper of RVS kleur, dan zit daar een glimmend effect over. Dat komt omdat ze deze kleuren na hun PVD proces nog extra in een olie zetten. Hierdoor creëren ze wel unieke kleuren.

  Daarnaast merk ik dat de gunmetal kleur een zeer gewilde kleur is, ook als alternatief voor mat zwart.

  Brauer sfeerbeeld in goud

  Brauer sfeerbeeld goud

  Kwaliteit van Brauer

  Als we het hebben over kwaliteit van een kraan dan benoem ik deze drie onderdelen die belangrijk zijn voor kwaliteit:

  • Van welk materiaal zijn de kranen gemaakt?
  • Hoe zit het met de binnenwerken?
  • Kleurafwerking, hoe sterk is de toplaag en hoe lang blijft het mooi?

  Materiaal

  Alle kranen van Brauer zijn gemaakt van massief messing en al hun accessoires zijn gemaakt van massief RVS 304. Dus de basis van het materiaal is absoluut goed.

  Binnenwerken

  Brauer maakt gebruik van de Europese binnenwerken en perlators van Kerox, Vernet en Neoperl welke behoren tot de top van Europa en misschien wel de wereld.

  Kleurafwerking

  Het assortiment bestaat, zoals eerder genoemd, uit chroom, mat zwart en vier PVD kleuren. Op het onderdeel kleurafwerking ben ik wel kritisch. Ik heb mijn collega's gevraagd naar de servicemeldingen over Brauer en daarbij stelde ik de vraag: "Welk probleem ervaar je het meest bij Brauer?" en daarbij antwoorden alle collega's unaniem op "de kleurcoating / afwerking".

  In eerste instantie noemen ze mat zwart. Op zich logisch want is bij elke fabrikant de kleur waar de meeste servicemeldingen op komen. Lees ook mijn blog over nadelen van mat zwarte kranen.

  Maar er zijn relatief meer problemen met de PVD coating dan we bij andere fabrikanten ervaren. We hebben meerdere servicemeldingen lopen dat de coating van een kraan niet houdt. En dat is wel gek, want als het PVD is zoals het hoort te zijn, ik heb het PVD proces met eigen ogen gezien, dan hoort het behoudt van kleur zeker 5 jaar, misschien wel 10 jaar mee te gaan.

  Mijn conclusie is dat uit onze eigen ervaringen de kwaliteit van de PVD afwerking lager ligt dan bij andere fabrikanten, maar daar is de prijs dan navenant.

  Brauer sfeerbeeld in koper

  Brauer sfeerbeeld koper

  Productie

  Brauer laat over zijn productie helaas weinig los behalve dat hun producten wereldwijd geproduceerd worden. Met wereldwijd zal hier het grootste gedeelte China bedoeld worden. Niet dat dat perse een issue is hoor, kijk maar eens in of rondom je huis. Hoeveel komt daar wel niet vandaan? Ik vind het alleen jammer dat ze hier niet transparant over zijn en ze hun "recept" geheim willen houden. Dat moeten ze natuurlijk zelf weten en dat respecteer ik dan ook bij deze.

  Prijzen

  De prijzen van Brauer liggen zeer gunstig in de markt. Brauer richt zich met zijn prijsstrategie op het middensegment, misschien iets daaronder nog. Een kleine grove benchmark:

  Chroom

  PVD kleuren

  • ± 40% - 50% onder de Hotbath Cobber serie
  • ± 20 - 30% onder de Hotbath Ace serie
  • ± 0 - 15% onder IVY

  Garantie

  Brauer biedt 5 jaar garantie op al hun kranen, accessoires, glaswerk en meubels. Hier zitten verder geen afwijkende garanties op bijvoorbeeld de binnenwerken of de PVD afwerking. Let op, ze verwachten voor je garantie dat je qua onderhoud en schoonmaken goed met de kranen omgaat en gebruik maakt van de juiste schoonmaak- en onderhoudsmiddelen.

  Voor de website van Brauer kranen voor de onderhoudsvoorschriften.

  Service & onderdelen

  De service en opvolging bij Brauer is over het algemeen prima. Maar we merken dat als we problemen hebben met de kleurafwerking van een kraan dat de serviceafdeling van Brauer zich heel erg schuilt achter het schoonmaak- en onderhoudsadvies van Brauer. Er zijn veel mensen die hun badkamer schoonmaken met microvezeldoekjes. Als ze hun kranen schoonmaken met zo'n doekje dan vervalt direct de volledige garantie is onze ervaring. In de meeste gevallen zijn wij het hier ook niet helemaal mee eens en kunnen we wat in coulance betekenen, maar helemaal netjes vind ik het niet.

  Het wordt overigens niet geadviseerd om kranen schoon te maken met microvezeldoekjes, maar een PVD laag zou hier gewoon bestand tegen moeten zijn. Dit probleem ervaren we dan ook niet bij andere fabrikanten.

  Op gebied van onderdelen hebben ze de laatste jaren goede stappen gemaakt door deze ook ruim voorradig te leggen. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren met een binnenwerk of een knop. Dat is ook een groot voordeel als je buiten de garantietermijn zit.

  Brauer sfeerbeeld in gunmetal

  Brauer sfeerbeeld gunmetal

  Duurzaamheid

  Duurzaamheid. Een thema die we in deze tijd zeker niet moeten vergeten. Maar wat maakt een fabrikant duurzaam? Als ik aan duurzaamheid denk, denk ik aan:

  • Hoe duurzaam is een kraan in gebruik?
  • Wordt een kraan duurzaam geproduceerd en getransporteerd?

  Duurzaam in gebruik

  Brauer wastafelkranen zijn standaard voorzien van Coldstart waardoor je geen onnodig warm water verspilt. Ook zijn de meeste mengkranen en hoofddouches ingesteld op een minimale waterhoeveelheid, zonder dat er wordt ingeleverd op comfort.

  Duurzaam in productie/transport

  We hebben helaas geen inzicht gekregen hoe of waar iets geproduceerd wordt. Ga er maar vanuit dat het grootste gedeelte uit China komt. Over de productie kan ik dus niks zeggen. Dit wordt vervolgens met zeecontainers naar Europa gevaren. Dit aspect is in ieder geval niet duurzaam.

  Nadelen van Brauer

  Ondanks dat Brauer een zeer populair merk is, is het soms ook goed om te benoemen wat de nadelen van een fabrikant zijn.

  Niet transparant

  Allereerst vind ik het een nadeel dat ze niet transparant zijn over hun eigen product. Ze willen niet prijsgeven hoe of waar hun producten gemaakt worden. Dan geef je mij een soort van teken dat je iets te verbergen hebt. Ik vind het bijvoorbeeld helemaal niet per se een nadeel dat iets uit China komt. Kijk eens rondom of in je huis. Hoeveel % van de producten zou daar vandaan komen?

  Details op design

  Qua design vind ik Brauer iets minder stijlvol afgewerkt dan andere merken zoals Hotbath en IVY. Dit zit hem bijvoorbeeld in zaken zoals:

  • De uitloop van een opbouw wastafelkraan
  • De opvallende blauw en rood iconen op een knop
  • Zo is de bovenzijde van de knop van de inbouw wastafelkraan "open"
  • Het plastic dopje aan de achterkant van de knop van een wastafelkraan
  • Bij de thermostaat met stopkranen is de rozet van de thermostaat bijna twee keer zo groot als die van de stopkranen
  • Opvallende iconen op een thermostaat
  Rechte uitloop met schuin uitstulpsel

  Rechte uitloop met schuin uitstulpsel

  Rood/blauw iconen

  Rood/blauw iconen

  "open" Bovenkant van de knop

  "open" Bovenkant van de knop

  Plastic dopje aan de achterzijde

  Plastic dopje aan de achterzijde

  Ongelijke grootte van rozetten

  Ongelijke grootte van rozetten

  Opvallende iconen

  Opvallende iconen

  Programma

  Binnen het kranenprogramma zijn er daarnaast nog wel type producten die ik mis in het programma. Zo hebben ze nog geen kranen voor op je badrand en kun je ook nog niet werken met inbouw hoofddouches. Ook qua fonteinkranen valt er nog veel winst te behalen. De opbouw fonteinkraan is te laag en kun je niet vaak toepassen. De wandfonteinkraan is niet inkortbaar, waardoor je niet flexibel bent en je in de meeste gevallen niet mooi uit komt met een opzetkom.

  Kwaliteit & service

  Zoals ik in hoofdstuk "Kwaliteit - Kleurafwerking" heb genoemd zijn er af en toe wat problemen met de kwaliteit van de kleurafwerking.

  Conclusie: is Brauer een goed merk?

  Brauer is zeker een volwaardig merk waar je mooie badkamers mee kunt invullen. Uiteraard op gebied van kranen, maar ook op gebied van accessoires, glaswerk en meubel. Je kan met Brauer de kleuren breder doortrekken in verschillende productgroepen. Iets wat in deze tijd echt een trend is. En de prijzen zijn zeer aantrekkelijk te noemen. Ik benoem hierboven dat ik wel wat kritisch ben over wat designpunten en de kwaliteit van de kleurafwerking, maar dat betekent niet dat ik het merk niet zou adviseren. Het zijn hele mooie kranen en mooie kleuren en dat voor prijzen die beduidend lager liggen dan de ander genoemde fabrikanten.

  Het is voor een ieder de afweging van, welke kwaliteit en uitstraling en past dat binnen het gewenst budget. Hierin kunnen we jou natuurlijk helpen in advies.

  Alleen wat ik wel mee wil geven, kies je voor gekleurde kranen? Zorg dan in ieder geval dat je goed het onderhouds- en schoonmaakadvies doorneemt en nastreeft. Dan voorkom je problemen met garantie. Mocht je dan ooit problemen krijgen weet je zeker dat het binnen 5 jaar probleemloos wordt opgelost. En na vijf jaar zijn er altijd jarenlang onderdelen verkrijgbaar om de problemen op te lossen.

  Productenvergelijker 0
  Openen