Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, maandag in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Hoe werkt een kokendwaterkraan?

    Hoe werkt een kokendwaterkraan?


    Hoe werkt een kokendwaterkraan nu eigenlijk? Hij staat echt al heel lang op mijn wish list: de kokendwaterkraan. We zijn hard aan het sparen voor een nieuwe keuken en wanneer die er komt zal hij ook zeker worden uitgerust met zo’n geweldig handige kraan. Maar hoe werkt zo’n ding nu eigenlijk? Waar komt dat kokende water vandaan? En kost zo’n kraan veel energie? Daar gaan we het vandaag even over hebben. Kan je niet wachten en wil je al een kokendwaterkraan kopen? Klik dan snel op de link.

    Wat is een kokendwaterkraan?

    Een kokendwaterkraan is dus een keukenkraan die naast koud en warm water ook nog eens kokend water geeft. Zo hoef je dus nooit meer te wachten op je fluitketel, waterkoker of pannetje water. 

    Dat kokende water is direct beschikbaar, omdat de kokendwaterkraan met boiler komt. Deze boiler bevindt zich onder je aanrecht, in het gootsteenkastje. Hoeveel kokend water er is, hangt af van de grootte van het reservoir dat je bij de kraan koopt. De temperatuur van het water in dat reservoir wordt onder hoge druk op ongeveer 110 graden gehouden. Die hoge druk is nodig om te voorkomen dat het water in stoom verandert. Water dat zich onder hoge druk bevindt, heeft namelijk een hoger kookpunt. Snelkookpannen maken ook gebruik van dit natuurkundige trucje.

    Doordat het reservoir zodanig goed is geïsoleerd dat de warmte nergens heen kan, is er maar heel weinig energie nodig om die temperatuur te waarborgen. Het reservoir zit gewoon met een stekker in het stopcontact en houdt het water op die manier warm. Open je de kraan, dan stroomt dit water naar de uitloop en koelt daarbij iets af, zodat het precies de kooktemperatuur heeft op het moment dat het naar buiten stroomt.

    Quooker Fusion Square kokend water keukenmengkraan

    De voordelen

    Het grote voordeel van dit systeem is dat je precies zoveel water gebruikt als je nodig hebt, omdat je het water niet hoeft te laten stromen totdat het is opgewarmd. Iedere keer dat je water tapt uit je kokendwaterkraan, verbruik je ongeveer net zoveel energie als de waterkoker nodig heeft om eenmaal aan de kook te raken.

    Om te voorkomen dat het reservoir leeg kan raken, is het rechtstreeks aangesloten op de waterleiding. Als jij kokend water tapt, wordt het reservoir direct weer aangevuld met nieuw water en ook meteen weer opgewarmd. Als water warmer wordt, zet het uit, dus is er ook een zogeheten inlaatcombinatie nodig die ervoor moet zorgen dat er geen water uit het reservoir terugstroomt naar de waterleiding. Dat kan op verschillende manieren, dus in de meeste gevallen kun je de installatie van een kokendwaterkraan beter overlaten aan een loodgieter.

    De nadelen

    Het is natuurlijk niet zonder risico, een kraan waar kokend water uit komt. Daarom zijn alle modellen voorzien van een kinderslot. Dat is meestal een knop die je moet indrukken om de kokendwatergreep open te kunnen draaien. Doe je dat niet, dan wil de kraan gewoon niet open. De kraan zelf is verder ook zo goed geïsoleerd, dat de uitloop nooit te heet kan worden.

    Iets anders om even bij stil te staan: vooral als je in een regio woont waar het water erg hard is, heb je vaak last van kalkvorming. Vaak wordt bij de installatie van een kokenwaterkraan dan ook een kalkfilter geplaatst. Als deze niet bij de kraan is inbegrepen, is het verstandig om er zelf eentje aan te schaffen. Kalk kan het kokendwatersysteem op den duur namelijk aantasten.

    Ook iets voor jou, zo'n kokendwaterkraan? Uiteraard hebben wij deze geweldige uitvinding ook in ons assortiment opgenomen. Wij verkopen kokendwaterkranen van twee merken: Selsiuz en Quooker. De verschillen tussen die twee merken besprak Inge eerder al een blog: Quooker vs. Selsiuz.

    Productenvergelijker 0
    Openen