Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, maandag in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Hoe bereken ik de volumestroomklasse voor het waterverbruik?

    Hoe bereken ik de volumestroomklasse  voor het waterverbruik?


    Als je op het punt staat een nieuwe kraan of douche aan te schaffen, dan heb je de term 'volumestroomklasse' wellicht al voorbij zien komen. Deze klasse geeft aan hoeveel liter water er per minuut uit de kraan komt. De volumestroomklasse wordt aangeduid met een letter en er zijn zes verschillende klassen: A, B, C, D, S en Z. 

    In de onderstaande tabel zie je welk waterverbruik bij welke waterstroomklasse hoort:

    Z (waterbesparend) 4,3 - 6,9 liter / minuut
    A 7,0 - 8,7 liter / minuut
    S (standaard) 8,8 - 11,5 liter / minuut
    B 11,6 - 14,4 liter / minuut
    C (comfort) 14,5 - 17,3 liter / minuut
    D 17,4 - 21,9 liter / minuut


    Hierbij wordt uitgegaan van een standaard waterdruk van 1,5 bar. Waterdruk wordt ook wel uitgedrukt in kilopascal (kPa) waarbij 100 kPa gelijk is aan 1 bar.

    Waterbesparende douche

    Als je specifiek op zoek bent naar een waterbesparende douchekop, dan is het handig om te weten dat niet elke fabrikant de eigenschap 'waterbesparend' op de verpakking van zijn douches vermeldt, zelfs al zijn ze dat wel. Let daarom dus op de waterstroomklasse (dat moet dan Z zijn) of, als dat er ook niet op staat, op het waterverbruik: maximaal 6,9 liter per minuut.

    Als je je oude douchekop vervangt door een nieuwe, waterbesparende kop, kijk dan ook even goed naar je doucheslang. Een waterbesparende douchekop zorgt er namelijk voor dat de druk in de doucheslang wat hoger wordt en daar moet je doucheslang wel tegen kunnen. Is het een oudje? Vervang hem dan voor de zekerheid.

    Regendouche

    Een regendouche is een extra grote douchekop, soms met extra zijsproeiers, waar extra veel water uit komt. Dit type douche valt over het algemeen in klasse C en soms zelfs in D. Waterbesparende regendouches zijn er niet, maar er zijn wel regendouches met klasse S te vinden.

    Ketel of boiler

    Kijk, voor je een nieuwe kraan of douche aanschaft, ook even naar de warmwatercapaciteit van je ketel of boiler. Als je ketel namelijk niet voldoende capaciteit heeft om het water dat door je luxe comfortdouche stroomt op te warmen, dan sta je onder lauw water - iets waar je 's ochtends niet heel blij van wordt. Dat is natuurlijk zonde.

    De standaard CW3-ketel kan tot 10 liter water van 40 graden per minuut leveren, genoeg voor waterbesparende douches en de meeste standaard douchekoppen. Een CW4-ketel kan zo'n 11 liter water van 40 graden per minuut leveren en een CW5-ketel 15 liter. Lees op de site van de Consumentenbond meer uitleg over ketelcapaciteit.

    Niet alle fabrikanten zijn even duidelijk over het waterverbruik van hun douchekoppen. Ook voor ons is dat soms lastig te achterhalen. Heb je een douchekop op het oog en twijfel je of deze goed valt te combineren met jouw ketel? Neem dan even contact met ons op.

    Doorstroomcapaciteit

    Volumestroomklasse lijkt enigszins op doorstroomcapaciteit. Het verschil tussen deze twee eenheden is dat doorstroomcapaciteit niet in letters wordt uitgedrukt en op een andere plaats in de kraan wordt gemeten.

    Productenvergelijker 0
    Openen